Man zit het meest aan het stuur 24 jun 2016

  In 'Transport en mobiliteit 2016' presenteert CBS actuele feiten en trends over het verkeer en vervoer in Nederland. Verschillende aspecten van personenmobiliteit en goederenvervoer zijn in beeld gebracht: verkeers- en vervoersbewegingen, infrastructuur, vervoermiddelen, energieverbruik, milieueffecten, verkeersongevallen en de economische betekenis van transport.

  Bijrijdersstoel

  Een van de opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen uit het rapport; mannen leggen als bestuurder van een auto twee keer zoveel kilometers af als vrouwen. Per dag brengen mannen gemiddeld 25 kilometer achter het stuur door, voor vrouwen slechts 12 kilometer. Vrouwen zitten vaker op de bijrijdersstoel; ze zijn twee├źnhalf keer zo vaak als mannen bijrijder en leggen twee keer zoveel kilometers af als passagier.

  Parttime kilometers

  Mannen maken bijna twee keer zoveel woon-werkkilometers als vrouwen. Dat komt omdat vrouwen vaker parttime werken en reizen minder dagen in de week naar hun werk. Daarnaast wonen vrouwen gemiddeld ook bij hun werk. Hoogopgeleide werkenden reizen de meeste kilometers naar en van hun werk. Op werkdagen zijn mannen met een betaalde baan gemiddeld 40 minuten per dag onderweg naar en van hun werk, vrouwen gemiddeld 28 minuten.

  Laagopgeleide mannen

  Toch maken laagopgeleide mannen meer woon-werk kilometers dan hoogopgeleide vrouwen. Het effect van opleidingsniveau op de woon-werk afstand weegt niet op tegen het verschil tussen mannen en vrouwen. Hoogopgeleide vrouwen zijn gemiddeld 21 kilometer onderweg in het woon-werkverkeer, 5 kilometer minder dan laagopgeleide mannen.

  Reisdoel

  Gemiddeld reizen werkende en niet-werkende mannen 39 kilometer per dag, vrouwen 29 kilometer. Bijna 30 procent die kilometers gaan op aan forenzen, meer dan 40 procent wordt afgelegd voor een recreatief doel of als vrijetijdsbesteding. Nederlanders reizen gemiddeld een half uur per dag in de vrije tijd, vakanties niet meegerekend. Vrouwen gaan vaker op bezoek bij familie, vrienden of kennissen dan mannen. Mannen rijden vaker dan vrouwen naar sport en hobby.
             

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW