Gelderse scholieren willen best op de e-bike 22 jun 2016

  Op het Nationaal Fietscongres dat op 2 juni gehouden werd, gaf programmaco√∂rdinator Minke Pronker van de provincie Gelderland alvast een voorproefje van de resultaten. De pilot met de e-bikes voor scholieren startte in april 2015 en heeft een jaar geduurd.  

  Twintig e-bikes

  Voor de pilot heeft de provincie Gelderland twintig e-bikes beschikbaar gesteld aan vier middelbare scholen in vier Gelderse regio’s: Apeldoorn, Arnhem, Culemborg en Epe. De e-bikes waren bestemd voor scholieren die nog geen OV-studentenkaartkaart hebben. Het animo voor deelname was groot. In de meetperiode zijn afstanden afgelegd tussen de 8,8 en 16,8 km met snelheden tussen de 8,8 en 22 kilometer per uur.

  Gestolen

  Aan de proef deden iets meer meisjes dan jongens mee. De deelnemers gebruikten de fiets niet alleen om op school te komen, maar ook buiten schooltijd en in het weekend. Bijzonder was dat een van de fietsen werd gestolen tijdens de pilot, maar via het track en trace-systeem al binnen een half uur weer werd teruggevonden.

  Sneller

  Wat de e-bikers opviel is dat zij de fietstocht met de e-bike als veel sneller ervoeren dan ze vooraf hadden gedacht. Van de deelnemers gaat ruim een kwart helemaal niet meer met het openbaar vervoer. Toch hadden de scholieren ook redenen om soms even niet op de e-bike te stappen, waaronder het weer, excursies, oplader vergeten, de onmogelijkheid om huiswerk te maken op de fiets en reizen met vriend(inn)en.

  Het definitieve rapport van de e-bikepilot verschijnt eind juni.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW