NS koopt 3000 nieuwe OV-fietsen 23 jun 2015

  De komende drie jaar gaat NS ieder jaar 1.000 nieuwe OV-fietsen aanschaffen. Dat betekent dat er over drie jaar meer dan tienduizend OV-fietsen beschikbaar zijn. Nu zijn dat er nog 8.500.  De populairiteit van de OV-fiets blijft ieder jaar toenemen, waardoor reizigers nu regelmatig mis grijpen. Vanaf de lente stromen jaarlijks duizend nieuwe verhuurfietsen in op de 250 verhuurplekken. Daarnaast worden elk jaar duizend oude fietsen vernieuwd.
   

  Jaarlijks 200.000 ritten meer

  In 2009 werden er nog 600.000 OV-fiets ritten gemaakt, in 2014 waren dat er al ruim 1.5 miljoen. NS verwacht een groei van het aantal OV-fietsritten van 200.000 per jaar. Als de vraag de komende drie jaar ook mee blijft groeien, is het de vraag of het gebrek aan OV-fietsen met de nieuwe fietsen volledig wordt opgelost. Eerder kondigde NS al aan dat de actuele beschikbaarheid van de OV-fiets in de NS -pp komt. 

  Nieuw type fiets

  Het spoorbedrijf wil een nieuw type fiets aanschaffen. Vrijdag 10 juli en zaterdag 11 juli kunnen reizigers de nieuwe modellen door testen en hun stem uitbrengen op hun favoriete fiets.
  Op het Jaarbeursplein in Utrecht wordt een testparcours ingericht. De NS wil de kandidaat-fietsen testen op 'duurzaamheid, robuustheid en veiligheid'. Op het parcours kunnen reizigers de modellen uitproberen in de meest voorkomende verkeersituaties: van manoeuvreren in een scherpe bocht, rijden door een plas, plots remmen voor een stoplicht, tot rijden door een donkere tunnel. Het parcours is van 9 tot 17 uur geopend. Ook deskundigen van onder meer de Fietsersbond worden betrokken bij de keuze.

  Ook oude fietsen vernieuwd

  Naast de duizend nieuwe OV-fietsen, worden na de jaarwisseling ook elk jaar duizend oude fietsen vernieuwd. NS sloot dinsdag een contract met een bedrijf dat fietsen die na gemiddeld vier jaar zijn versleten, gaat recyclen. Dit betekent dat een versleten fiets in honderd onderdelen uit elkaar zal worden gehaald. Nog bruikbaar materiaal, zoals het frame, wiel en bagagedrager, wordt opgepoetst en hergebruikt. Een ‘gerecyclede OV-fiets’ zal voor zeventig procent uit onderdelen van oude fietsen bestaan, verwacht NS.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW