Georganiseerd liften wordt groot in Nederland 24 jun 2015

  Liften via internet wordt populair. De Franse carpooldienst Blablacar groeit in Nederland en telt al duizenden gebruikers.
   
  Het principe is niet nieuw. Je rijdt met iemand mee en je betaalt een kleine vergoeding. Blablacar brengt passagier en automobilist via een online-platform samen. Vooral voor verre ritten is Blablacar geliefd. De gemiddelde rit via BlaBlaCar is 330 kilometer. Dat is best lang als je alleen in de auto zit. Voor korte ritjes is het blijkbaar minder de moeite om iemand op te pikken.[https://www.blablacar.nl/].

  Bekender

  Het milieu, geld en gezelligheid zijn de voornaamste motieven voor autobezitters om hun lege autoplekken aan te bieden. Wie een rit aanbiedt, bepaalt zelf de prijs en de tijd. Zowel passagiers als rijders hebben hun profiel weergegeven op de site, zodat je niet bij een roker in de auto hoeft te stappen. Ook het auto-type staat erbij, zodat duidelijk is of de koffer mee kan. En, niet onbelangrijk op lange ritten, er is vermeld hoeveel iemand babbelt. Dat gaat van: ‘je zal me niet vaak horen' naar ‘ik praat als ik zin heb' en ‘ik ben een echte kletskous'. De meeste gebruikers zijn twintigers. Zij hechten vaak minder waarde aan het bezit van een auto, maar omarmen de deeleconomie.

  Goedkoper

  Financieel is het autodelen voor chauffeur en passagier interessant. Een rit met de Thalys naar Parijs springen, maar die treinreis kost zo'n 120 euro. Het alternatief is om via Blablacar met bijvoorbeeld Veronique uit Den Haag mee te rijden. Zij vraagt 26 euro voor een zitplaats in haar Audi A1. De 52-jarige vrouw rookt niet, de wagen stinkt niet naar hond, ze praat niet continu maar draait liever een plaatje, valt te zien aan haar profiel. Omdat e-mail, telefoonnummer en bankgegevens  bij BlaBlaCar zijn geverifieerd, is de kans om bij een onbetrouwbaar persoon in de auto te stappen, of een griezelige medereiziger te krijgen, klein. De recensies zijn nog belangrijker; iemand met een profielfoto en een lijst positieve recencies  maakt een veel betrouwbaarder indruk dan iemand zonder foto en recencies.

  Marktwaarde

  Cijfers over het gebruik in Nederland wil BlaBlaCar niet geven. Wereldwijd zijn er al 20 miljoen Blablacar-gebruikers in 19 landen. De marktwaarde van het bedrijf wordt al geschat op 1 miljard euro. Vooral in Frankrijk waar het bedrijf is onstaan, is het groot. Daar vraagt Blablacar al 15 procent commissie. In Nederland is de bemiddeling veelal gratis. Het bedrijf verdient hier nog niets aan de ritten. Nadat BlaBlaCar in april Carpooling.com overnam, is het wereldwijd de onbetwiste marktleider in liftdiensten. [http://nos.nl/artikel/2030361-blablacar-neemt-carpooling-com-over.html]

  Rechtszaken

  Blablacar wordt niet zoals taxidienst Uber bestookt met rechtszaken. Het grote verschil is dat je een rit via Blablacar niet kunt bestellen. Iemand rijdt en je kunt meerijden tegen een
  vergoeding. Chauffeurs mogen geen winst maken. Het is echt delen van de kosten.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW