Rotterdammers geven 7 voor fietsen in Rotterdam 8 jul 2016

  Rotterdammers beoordelen fietsen in Rotterdam met gemiddeld een 7, blijkt uit een onderzoek van de gemeente. Verbeterpunten zijn onder meer de fietspaden, de fietsparkeerplekken en de wachttijden bij verkeerslichten.

  De enquête moest uitwijzen hoe tevreden de Rotterdammers zijn over het fietsen in hun stad. Rotterdammers vinden bij het fietsen hun verkeersveiligheid het allerbelangrijkst. Het gedrag van andere weggebruikers beoordelen zij met een 5,2. Het meest tevreden zijn zij over de fietsplek bij hun huis. Wat beter kan, zijn de fietspaden. Volgens de inwoners moeten er meer fietspaden komen en moet de gemeente ze beter onderhouden; ze willen minder glas en vuil op straat en minder hobbels. Ook het ontwerp van de paden wordt vaak genoemd. Ten slotte willen de Rotterdammers meer plekken om hun fiets neer te zetten. De enquête wordt in 2017 en 2018 herhaald, om te zien of de mening over het fietsen verandert en de gemeente het beleid moet aanpassen.

  Bereikbaar houden

  De komende jaren heeft de fiets een prominente rol bij het bereikbaar houden van Rotterdam. Eind 2018 moeten er 10% meer fietsers zijn op de belangrijkste routes naar de binnenstad. Rotterdam wil meer ruimte, comfort en snelheid voor de 160.000 Rotterdammers die dagelijks hun fiets pakken. Daarnaast wil de stad dat de inwoners eind 2018 een hogere waardering geven voor Rotterdam als fietsstad.

  Fietsen krijgt voorrang

  Wethouder Pex Langenberg, mobiliteit: “In het Fietsplan dat vorige maand is vastgesteld, staan tal van maatregelen die aansluiten op de behoefte van de fietsende Rotterdammer. Zo komen er meer en betere fietspaden en de verkeerslichten gaan vaker en langer op groen.” Ook komen er meer plekken om fietsen te parkeren. Hierbij ligt de prioriteit op de binnenstad, in de wijken en rond metro- en treinstations. De aanpak van onveilige kruispunten moet zorgen voor meer veiligheid, net als betere omleidingen voor fietsers bij weg- en bouwwerkzaamheden.

  €2 miljoen extra

  De investeringen in fietsen zijn verhoogd van zes miljoen naar acht miljoen euro tot en met 2018. Daardoor kunnen de acties uit het Fietsplan met een hoger ambitieniveau worden uitgevoerd. Het college hoopt hiermee ook de achterwege blijvende groei dit jaar in het fietsgebruik deels te ondervangen. Het extra geld is ook nodig voor de twaalf moties die in de raad zijn aangenomen om een betere fietsstad te worden. Het gaat bijvoorbeeld om gratis fietspompen langs fietspaden en ingeleverde fietsen voor Rotterdammers die geen fiets kunnen betalen.

  Gezond en goed voor milieu

  Bijna 64% van de Rotterdammers met een fiets gebruikt dit vervoersmiddel vier of meer dagen per week. Frequente fietsers zijn vooral te vinden op Noord en onder autochtonen en jongeren. De meeste Rotterdammers fietsen omdat het gezond is, sneller dan de auto, goedkoop en goed voor het milieu.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW