Is Haarlem of Maastricht filehoofdstad? 22 feb 2017

  Afgelopen week maakten filetellers TomTomTraffic en INRIX hun jaarlijstjes over 2016 bekend. TomTomTraffic zet Haarlem bovenaan in heer lijst, INRIX kiest Maastricht. Het verschil komt door de meetmethodes.

  Los Angeles

  INRIX meet hoe lang een auto op jaarbasis stilstaat door file. Hun lijst geeft mooi internationaal vergelijkingsmateriaal. Los Angeles is de internationale filekampioen met 104,1 uur per jaar in de file en verwijst de voormalige nummer een, Moskou, naar de tweede plaats. De eerste EU-stad is Londen, dat met 73,4 uur stilstaan in de file van de vijfde naar de zevende plek daalt.

  Maastricht

  Zo bont maken we het niet in Nederland. Pas op plaats 102 vinden we Maastricht, met 36,4 uur. Dat is te verklaren door de wegwerkzaamheden op de A2. Nu de nieuwe, dubbellaagse Koning Willem-Alexandertunnel klaar is, zal Maastricht waarschijnlijk flink dalen op de lijst. De overige steden in de Nederlandse top tien liggen in de Randstad. Amsterdam volgt met een tweede plaats met 26,5 uur stilstaan in de file, daarna Utrecht met 24 uur. Positief is dat het aantal uren stilstaan rondom vrijwel alle steden gedaald is, alleen in Haarlem steeg dit.

  Haarlem

  Haarlem is de winnaar van TomTomTraffic.  Zij baseren hun lijst op de hoeveelheid tijd die een automobilist extra nodig heeft om zijn bestemming te bereiken. Een automobilist in Haarlem heeft 27 procent extra tijd nodig, oftewel 26 minuten extra per dag. Ook Leiden, Den Haag en Groningen scoren hoog op deze lijst.

  Mexico-stad  

  Ook TomTom heeft een internationale lijst. De winnaar is Mexico stad, waar een autorit gemiddeld 66 procent extra kost, gevolgd door Bangkok en Jakarta. Op plaats vijf staat de eerste EU-stad; Boekarest met een vertraging van vijftig procent.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW