Wintersporters weten weinig over buitenlandse verkeersregels 19 feb 2016

  Hoewel 97 procent van de Nederlanders die met de auto op wintersport gaan, winterbanden hebben gemonteerd, heeft het overgrote deel geen kennis van de specifieke regels daarvoor in het buitenland. Zo weet 79 procent niet dat in Oostenrijk en Tsjechië de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter bedraagt. Winterbanden met minder profieldiepte kunnen een boete van 5000 euro opleveren bij gevaarlijke situaties.

  Uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van BOVAG onder 494 Nederlanders die dit seizoen nog op wintersportvakantie gaan, blijkt dat 80 procent met de auto naar de sneeuw gaat en dat bijna twee derde daarvan met drie of meer personen in de auto zit. Speciaal voor de wintersporters heeft BOVAG een interactieve kaart van Europa gepubliceerd, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen.

  Hesjes, kettingen en banden

  De tegenstellingen in Europese regels zijn soms groot. Frankrijk hanteert bijvoorbeeld geen standaard winterbandenplicht, maar in doorreisland Luxemburg is het wel weer verplicht, conform de Duitse regels, waar winterbanden verplicht zijn bij redelijkerwijs te verwachten winters weer. Maar liefst 93 procent van de ondervraagden is daarvan niet op de hoogte.

  Dat winterbanden in Oostenrijk verplicht zijn, weet 39% van de ondervraagden niet. Sinds 2008 is het gebruik van winter- of vierseizoenenbanden met een minimale profieldiepte van 4 millimeter in Oostenrijk verplicht van 1 november tot 15 april. In Tsjechië, steeds populairder onder Nederlanders, gelden soortgelijke regels. Ongeacht het type banden volstaat in Nederland bij de APK echter een minimum van 1,6 millimeter. In geval van een aanrijding moet de bestuurder zonder winterbanden zelf aantonen dat hetzelfde ongeval mèt winterbanden ook plaats had gevonden om de schuld niet in de schoenen te krijgen geschoven.
  Nog iets om op te letten; veiligheidshesjes. Bijna de helft van de ondervraagden heeft echter niet voor alle inzittenden een veiligheidshesje aan boord, terwijl dat in sommige landen wel verplicht is of op z’n minst wordt aanbevolen.

  In veel wintersportlanden zijn sneeuwkettingen verplicht of aanbevolen, en dan ook uiteraard in de juiste maat. 83 Procent van de wintersporters zegt ze mee te nemen, 13 procent expliciet niet en 4 procent heeft geen idee of ze wel aan boord zijn van de auto waar ze in stappen. Ook zegt ruim driekwart dat de profieldiepte van de (winter)banden wordt gecontroleerd, maar helaas weet dus vrijwel niemand hoe diep dat profiel dan hoort te zijn.

  En die sneeuwkettingen, moeten die mee naar Tsjechië? Het antwoord is eenvoudig van de kaart te halen; ze zijn verplicht als dat aangegeven wordt. Toch maar meenemen, dus.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW