Tien miljoen voor betere doorstroming in Amsterdam 5 feb 2016

  Innovatieve vormen van verkeersmanagement zorgen ervoor dat het verkeer zich beter verspreidt na bijvoorbeeld een evenement of grote opstopping. Nieuwe toepassingen geven reizigers onderweg actuele rij- en reisadviezen. De technologieën dragen bij aan de ambitie van Beter Benutten om de reistijd op de drukste knelpunten in de spits met tien procent te versnellen.

  Kortere reistijd

  Elisabeth Post, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland: “we verkorten de reistijd met slimme mobiliteitstechnologie en vergroten daarmee de betrouwbaarheid van de reistijd. Dit komt de doorstroming en veiligheid ten goede, zorgt voor efficiënter transport, een lager risico op ongevallen, economische voordelen en minder brandstofverbruik en -uitstoot.”

  Smartphone

  De partners in de Metropoolregio Amsterdam zetten de komende jaren in op projecten zoals Intelligente Kruispunten waarmee de wachttijden kunnen worden verkort. Een aantal verkeerslichten wordt voorzien van geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën. Hierdoor krijgen verkeersdeelnemers via applicaties in de auto of op de smartphone informatie over hoe lang ze nog voor rood licht moeten wachten, of welke snelheid ze moeten aanhouden om een groene golf te krijgen.

  Ticket en parkeerplaats

  Daarnaast wordt er een informatiedienst in het ArenA-gebied opgezet, waarmee bezoekers reisadvies op maat krijgen en tegelijk met hun ticket een parkeerplaats kunnen boeken. De Metropoolregio Amsterdam werkt daarnaast met de regio’s Groningen-Assen, Arnhem-Nijmegen, Midden-Nederland samen met Ahold aan een tool waardoor er minder vrachtverkeer nodig is bij het bevoorraden van supermarkten. Zo kunnen de betrokken regio’s 200 vrachtautoritten per dag structureel vermijden.

  ITS

  De Beter Benutten ITS–projecten sluiten aan bij de praktijkproef Amsterdam, een proef om files in de regio Amsterdam te verminderen met innovatief gebruik van technologieën in de auto en op de weg.
  De bijdrage van de partijen uit de Metropoolregio Amsterdam is onderdeel van de ruim € 70 miljoen die het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de twaalf Beter Benutten-regio’s tot eind 2017 gezamenlijk investeren in slimme mobiliteitstechnologie, oftewel intelligente transportsystemen (ITS). Landelijk starten er negen proefprojecten, waaraan we vanuit deze regio een bijdrage leveren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW