Programma Doortrappen houdt ouderen op de fiets 10 dec 2017

  Ouderen fietsen steeds meer, maar raken ook vaak betrokken bij ongevallen. Doortrappen helpt ouderen veilig en actief fietsen.

  50-Plussers fietsen steeds meer. Dat is positief, het houdt ouderen gezond, in beweging en sociaal actief. Maar oudere fietsers zijn ook kwetsbaar. Het aantal senioren met ernstig letsel door een fietsongeval neemt toe. Gedragsinterventies, van tips bij de aanschaf van een fiets tot deelname aan een fietsles, helpen ouderen veiliger en zekerder te fietsen.

  Oudere fietsers bereiken

  Het merendeel van de oudere fietsers geeft zich niet op voor een fietsles en vraagt geen advies over veilig fietsen bij een fietswinkel. Daar zijn verschillende redenen voor. De oudere fietser is zich niet bewust van het risico of vindt het vervelend om beperkingen te bespreken. Daarom is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gestart met het initiatief Doortrappen.

  Tips en advies

  Het programma Doortrappen ondersteunt gemeenten bij het bereiken van de oudere fietser. Doortrappen activeert ouderen zonder ze te betuttelen. Samen met lokale partners en samen met het sociale domein worden deelnemers bewust gemaakt van de risico's van fietsen en gestimuleerd en gefaciliteerd om veilig door te trappen. Na afloop kunnen ze met tips zoals een filmpje, een online keuzewijzer, een gesprek met fietsenmaker of een buurtsportcoach, of een fiets- of gymles weer zekerder fietsen en met vertrouwen op pad gaan.

  Eerste fase

  In de eerste fase van Doortrappen is, samen met de gemeenten Amersfoort en Dronten, onderzocht hoe ouderen tegen hun eigen fietsveiligheid aankijken en wanneer zij open staan deze actief te verbeteren. Er is gewerkt aan een visuele identiteit om ouderen te activeren met een herkenbare stijl en toon. Dit heeft geresulteerd in een aanpak die meer ouderen weet te motiveren zelf maatregelen te nemen. Oudere fietsers zijn intensief betrokken geweest bij de ontwikkeling van Doortrappen.

  Gemeente als partner

  Voor de uitvoering van Doortrappen is de gemeente de belangrijkste partner. Zij is tenslotte primair verantwoordelijk voor de fietsveiligheid van haar inwoners. In de lente van 2017 zijn de uitgangspunten van Doortrappen getest in een pilot in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam en Ouder-Amstel met steun van de Vervoerregio Amsterdam, de provincie Zuid-Holland en het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH).

  Tour de Force

  De initiatiefnemers willen dat Doortrappen uiteindelijk álle oudere fietsers in Nederland bereikt. Doortrappen is daarom ook één van de speerpunten in de Agenda Fiets van Tour de Force. In 2018 wordt Doortrappen verder ontwikkeld en opgeschaald. Hoe dit in zijn werk gaat is beschreven in de handleiding. Een aantal overheden en maatschappelijke organisaties hebben al aangegeven actief bij te willen dragen aan de verdere ontwikkeling en opschaling van Doortrappen. Nieuwe aanmeldingen zijn welkom.

  Download de handleiding Doortrappen.Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW