Geboorte kind heeft impact op mobiliteitsgedrag 14 dec 2016

  Met de komst van een baby gaan ouders meer lopen en autorijden. Maar het kan ook het moment zijn om ouders te sturen in hun gedrag.

  De geboorte van een kind is een ingrijpende gebeurtenis voor een gezin, net als verhuizen of van baan veranderen. Dat heeft ook invloed op het mobiliteitsgedrag van de jonge ouders; met name moeders gaan meer lopen en autorijden, maar pakken minder vaak de fiets of het ov. Dat blijkt uit onderzoek van het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteit), dat zij presenteerden tijdens het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk.

  Levensgebeurtenis

  Levensgebeurtenissen, zoals het krijgen van een kind, doorbreken gewoontegedrag en dwingen mensen om over eerdere keuzes na te denken en eventueel nieuwe keuzes te maken. Zo blijkt al uit eerder onderzoek dat ouders voor de geboorte van een kind vaak een auto aanschaffen, als ze die niet al hadden. Ze zien het als de makkelijkste en veiligste manier om hun kind te verplaatsen en om huishouden en werk te combineren.  

  Veiliger

  Volgens de onderzoekers is het krijgen van een kind een goed moment om mobiliteitsgedrag te sturen, bijvoorbeeld met informatie over fietsen, veilige fietszitjes, autodelen en probeerkaartjes voor het ov. Dat kan bijvoorbeeld via de verschillende gratis dozen met babyproducten, maar ook bij de aangifte van het kind bij de burgerlijke stand. Daarbij moet wel rekening worden gehouden dat ouders niet alleen voor de auto kiezen uit praktische overwegingen, maar ook omdat ze het een veiliger vorm van verplaatsen vinden.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW