Bob is vijftien jaar 21 dec 2016

  Vijftien jaar geleden ging de eerste Bob-campagne van start. De Bewust Onbeschonken Bestuurder is inmiddels de norm geworden, maar de campagne blijft nodig.

  Alcohol en verkeer gaan niet samen, daar is vrijwel iedereen het mee eens. Na vijftien jaar is de Bob-campagne een begrip geworden en is het aantal overtreders meer dan gehalveerd. Om deze daling vast te houden, start het ministerie van Infrastructuur en Milieu weer met de campagne om mensen er op attenderen dat je niet met alcohol op achter het stuur moet kruipen. De campagne ‘Ben je Bob, zeg het hardop!’ start maandag 12 december en loopt tot half maart. Bob is te vinden op televisie, radio, langs de weg en online.

  Activiteiten

  Vanwege het vijftienjarig bestaan van de Bob zijn er verschillende aanvullende activiteiten. Zo start Veilig Verkeer Nederland deze week met een winactie op Facebook. Bob-fans kunnen daar laten zien hoeveel ze nog weten over de eerdere campagnes en maken kans op een prijs. Verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert gaat ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan via vloggers op zoek naar de beste manieren om je Bob te belonen.

  Effectief

  Minister Schultz van Haegen: “De Bob-campagne is zeer effectief. Sinds de introductie van de campagne in 2001 zien we een sterke daling van het aantal overtredingen. Naast handhaving en educatieve maatregelen, blijf ik samen met de partners Bob inzetten om het rijden onder invloed nog verder terug te dringen." Het ministerie werkt voor de Bob-campagne samen met  provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, NOC*NSF, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, politie en Openbaar Ministerie.

  Verkeersdoden

  Nederland is eind 2001 begonnen met de campagne onder de slogan ‘Bob jij of Bob ik?’ De vraag was destijds zo populair, dat deze in de Dikke van Dale is opgenomen. Sinds de introductie van de campagne weet vrijwel iedereen dat een echte Bob geen alcohol drinkt als hij of zij nog moet rijden. Dat deze boodschap bij automobilisten is aangekomen, is terug te zien in de cijfers: waar in 2002 nog vier procent van de gecontroleerde automobilisten een te hoog promillage alcohol (meer dan 0,5‰) bleken te hebben, was dit percentage gezakt tot 1,7 procent in 2015, gemeten in de weekendnachten. Toch is alcoholgebruik nog steeds de oorzaak van een op de vijf verkeersdoden. In 2015 vielen er naar schatting tussen de 75-140 verkeersdoden ten gevolge van alcoholgebruik in het verkeer.

  Overtreders

  Naast de Bob-campagne zijn handhaving en educatieve maatregelen door het CBR belangrijke manieren om hieraan bij te dragen. Drankrijders worden streng aangepakt: dat kan variĆ«ren van een geldboete tussen €300,- en € 650,- of een ontzegging van de rijbevoegdheid. Wie binnen vijf jaar voor een tweede keer wordt veroordeeld voor rijden onder invloed van alcohol met 1,3 promille of hoger moet zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast kunnen overtreders worden verplicht tot het volgen van een cursus. Als uit onderzoek blijkt dat iemand een alcoholverslaving heeft, wordt het rijbewijs ingetrokken.Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW