Leiden gaat Flink Fietsen 30 dec 2015

  In november dook opeens overal in de stad de tekst ‘Flink fietsen’ op; in abri’s langs de weg, en in witte verf op alle fietspaden.

  DSC04477.JPG

  De verklaring stond op de campagnewebsite en op de bijbehorende Facebook-site; de gemeente Leiden wil dat de Leidenaren zo vaak mogelijk op de fiets stappen en zich daar goed bij voelen. Het doel; Leiden wil in 2018 Fietsstad van het jaar zijn.

  DNA

  Fietsen zit Leidenaars in het DNA, claimt de gemeente. Leiden is de geboorteplaats van wielerlegende Gerben Karstens en Joop Zoetemelk groeide op in het nabijgelegen Rijpwetering. Het Leidse LTRV Swift is een van de oudste wielerverenigingen van Nederland. Toch bleek bij de recente fietstelweek dat Leidenaars de kortste fietsritjes maken van Nederland. Een gemiddeld fietstochtje in de Zuid-Hollandse stad is maar 2,9 kilometer.

  Facebook

  Flink fietsen en meer kilometers maken, is dus het devies. De campagnewebsite staat vol handige tips. Op Facebook worden Leidenaars uitgedaagd een zo flink mogelijke fietsfoto van zichzelf te uploaden, liefst in regenpak en barre weersomstandigheden. Voor de winnaar is een nieuwe fiets beschikbaar. De tot nu toe zachte winter heeft gelukkig al voor een paar flinke plensbuien gezorgd.

  Infrastructuur

  Ondertussen pakt de gemeente de infrastructuur aan. De komende jaren worden er een aantal nieuwe fietspaden aangelegd en worden bestaande fietsroutes verbeterd. Ook het nijpende gebrek aanfietsparkeerplaatsen in het centrum wordt onder het motto ‘Stoer stallen’ aangepakt. In de Breestraat is eind 2014 al een gratis ondergrondse stalling met 880 plaatsen geopend. Rondom het Centraal station zijn bestaande fietsparkeerplekken opgeknapt en er komen in 2019 nog 4800 plekken bij.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW