Gedragscode voor lastige fietsers 14 aug 2017

  Ze geven geen richting aan, negeren stoplichten en appen op de fiets. Gaat een gedragscode fietsers in het gareel brengen?

  Belangenbehartigers Fietsersbond, ANWB en NTFU werken aan een gedragscode voor fietsers. Dit project, dat de werktitel ‘Geef elkaar de ruimte’ draagt, moet er via een fietspadcode en speciale borden voor gaan zorgen dat fietsers meer rekening gaan houden met anderen. Zo moeten fietsers met verschillende snelheden beter van elkaar gescheiden worden en moeten fietsers van hun telefoon afblijven. De plannen verkeren momenteel nog in een pril stadium, maar zouden deze herfst af moeten zijn.

  Herkenning

  De start van het project kreeg, komkommertijdsgewijs, veel media-aandacht. Dat laat zien dat Nederland het probleem zeker herkent  en vind dat er iets moet veranderen. In een online enquête van het gratis dagblad Metro zegt 65% van de respondenten dat een gedragscode een goed idee zou zijn. In reacties zeggen lezers af en toe het idee te hebben dat ze met gevaar voor eigen leven fietsen, en zich te storen aan hun appende, niet oplettende mede-fietsers. Ook groepjes wielrenners die in hoog tempo langsrazen zijn een doorn in het oog.

  Sociale omgangsvormen

  Toerfietsersbond NTFU geeft in een persverklaring aan dat ze zeker vindt dat de huidige regelgeving voor fietsers voldoende is, mits goed gehandhaafd. De gedragscode zou een moreel appèl moeten vormen, om ook de sociale omgangsvormen die niet in de verkeersregels zijn vastgelegd, onder aandacht te brengen. NOS ging vast bij een aantal deskundigen te rade of een gedragscode daadwerkelijk zou helpen tegen chaos op fietspaden.
      

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW