Nationale Fiets Telweek in derde week september 31 aug 2016

  De Nationale Fiets Telweek roept zoveel mogelijk mensen op om hun app te downloaden. De data uit de vorige editie hebben voor veel nieuwe inzichten gezorgd.

  Tweede editie

  De Nationale Fiets Telweek organiseert in de derde week van september voor de tweede keer het grote nationale fietsonderzoek. Via een app wordt het dagelijkse fietsgedrag van alle deelnemers een week lang in kaart gebracht. De app start op 19 september automatisch met meten. Daardoor ontstaat meer inzicht in de routes die Nederlanders fietsen, hoe lang zij daarover doen en waar ze vertragingen oplopen. Met deze (geanonimiseerde) data kunnen overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties het het Nederlandse fietsnetwerk verbeteren.

  Knelpunten

  Nederland telt meer fietsen dan inwoners. De toename van het aantal fietsen in het verkeer zorgt voor knelpunten. Tot voor kort was er echter onvoldoende inzicht in het gedrag van fietsers Dat inzicht is er nu wel door de Fiets Telweek. Door deze nieuwe inzichten is het mogelijk om fietsen veiliger, sneller en prettiger te maken, zowel in de steden als daarbuiten. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

  Groen licht

  De Fiets Telweek 2015 trok 50.964 deelnemers. Op basis van hun fietsgedrag ontstond bijvoorbeeld een beter beeld van plekken waar fietsfiles ontstaan, waarna verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek nog meer deelnemers te trekken. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met de data van vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze maatregelen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten de steden door een actie, gericht op middelbare scholieren.

  Fietstel-app

  Aanmelden kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS). Op 19 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten en stopt op zondag 25 september. Om mee te tellen hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen.

  Initiatiefnemers

  De Fiets Telweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Beaumont Communicatie & Management en Mobidot, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu met het programma Beter Benutten, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Alphen aan de Rijn en Provincie Flevoland.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW