Gerjo Kok: “De slechtste interventies zijn de gehaaste.” 3 aug 2016

    Hoogleraar Gerjo Kok sprak recent zijn afscheidsrede uit. Daarin benadrukte hij het belang van een goede theoretische basis bij gedragsinterventies.

    In deze dialoog met Tabula Rasa-vennoot Bert Pol spreekt Kok zich scherp uit tegen gedragsinterventies zonder gedegen theoretische basis, zeker als ze gehaast in elkaar zijn gezet. “Theorie-arme interventies zijn alleen per toeval effectief. Daarom moeten we weten welke theoretische processen verantwoordelijk zijn voor het positieve effect.” Pol sprak Kok naar aanleiding van zijn afscheidsrede van zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Maastricht. Kok stop als hoorgleraar, maar blijft wel actief in de wetenschap.

    Intervention mapping

    Gerjo Kok is wereldwijd bekend als expert op het gebied van gezondheidsvoorlichting en toegepaste psychologie. Hij heeft vele honderden publicaties op zijn naam staan en was een van de grondleggers van Intervention Mapping, een in Maastricht en Houston ontwikkelde methode voor het opzetten van interventieprogramma's voor gezondheidsbevordering, waar communicatiematerialen en mediacampagnes vaak een onderdeel van vormen.

     

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW