Minder alcohol door gedragsverandering in sportkantines 12 aug 2015

  Dijksterhuis & Van Baaren (d&b) heeft in opdracht van de Stichting Jonger en Op Gezond Gewicht en het NOC*NSF vanuit de gedragswetenschap tips voor sportkantines ontwikkeld om om te gaan met weerstand van ouders. Sportkantines die geen alcohol willen schenken aan jongeren, ondervinden in de praktijk nogal eens weerstand van ouders, die vinden dat hun kind best een biertje mag.
   

  16- en 17-jarigen

  De adviseurs van De Gezonde Sportkantine, die gedragsverandering onder sportverenigingen en kantinebezoekers stimuleert, krijgen vaak vragen over de omgang met deze weerstand. Sinds de invoering van de nieuwe Drank- en Horecawetgeving mogen 16- en 17-jarigen geen alcohol meer, terwijl zij dit voorheen wel mochten.
   

  Ouders

  De mate waarin kinderen en jongeren gezonde keuzes maken en regels naleven in de sportkantine en daarbuiten, is deels afhankelijk van het gedrag van de ouders. Ouders kunnen een positieve stimulerende rol spelen. Wanneer er sprake is van weerstand onder ouders wordt deze rol onvoldoende en soms zelfs ten nadelen benut.


  Rolmodellen

  De tips die d&b heeft ontwikkeld, zijn praktisch en spelen in op een breed scala aan beïnvloedingsmogelijkheden. Een kantinemedewerker kan bijvoorbeeld de keuze van de klant beïnvloeden met de volgende vraag: “waarmee kan ik je helpen? Koffie, thee of water?” Een sportkantine kan ook directer gedrag beïnvloeden; door bijvoorbeeld overdag geen alcohol meer te schenken, worden kinderen minder vaak met alcohol geconfronteerd. Door onder andere viltjes met bierreclame te vervangen en posters met rolmodellen die fris of water drinken op te hangen, is het beeld compleet.
   

  Lekker sporten zonder alcohol

  Het tegengaan van alcohol in sportkantines en het beïnvloeden van kantinebezoekers kan bovendien een positief neveneffect hebben in het verkeer. Er zullen niet alleen minder mensen met alcohol op in het verkeer stappen, ook wordt jongeren en hun ouders aangeleerd dat je ook zonder alcohol een leuke sportwedstrijd kan hebben. Meer weten over gedragsveranderingen? Op de weblog Mobiliteit en Gedrag is veel over dit onderwerp gepubliceerd.

  De factsheet met de tips voor sportkantines is te vinden op de website van De Gezonde Sportkantine.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW