KiM publiceert Paden naar een zelfrijdende toekomst 1 apr 2017

  In ‘Paden naar een zelfrijdende toekomst’ presenteert het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) twee transitiepaden naar een toekomstig verkeer- en vervoersysteem met zelfrijdende voertuigen: ‘Evolutie van de privéauto’ en ‘Delen in bloei’. De vier scenario’s uit de eerdere publicatie ‘Chauffeur aan het stuur? hebben aan de basis gestaan voor de uitwerking van deze paden.

  Transitiepaden

  Het eerste pad, ‘Evolutie van de privéauto’, beschrijft een transitie waarbij de meeste mensen nog graag een eigen voertuig bezitten. De technologische mogelijkheden van zelfrijdende voertuigen nemen stapsgewijs toe en komen geleidelijk op de markt.
  In het tweede transitiepad, ‘Delen in bloei’, wordt voertuigdelen vanzelfsprekend. De snelheid waarmee in beide paden de transitie plaatsvindt is één van de grote onzekerheden. Dat zal afhangen van technologische ontwikkelingen, maar ook van de vraag hoe snel zelfrijdende voertuigen daadwerkelijk op de markt komen en of ze aanslaan bij het publiek.

  Onzekerheden

  De studie maakt duidelijk dat een transitie naar een toekomst met veel zelfrijdende voertuigen, ofwel alleen buiten de bebouwde kom, ofwel overal, omgeven is door veel onzekerheden. Als de benodigde technologische ontwikkelingen voorspoedig gaan, de technologie betaalbaar is, automobilisten zelfrijdende auto’s zien zitten en de maatschappelijke effecten positief zijn, kan een zelfrijdende toekomst mogelijk worden. Tegelijkertijd kunnen er ‘showstoppers’ zijn; specifieke ontwikkelingen die deze transitie in de weg zitten.


  De hele publicatie is te lezen op de site van het KiM.


   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW