Nederlandse groei autoverkoop boven EU-gemiddelde 1 apr 2016

    Vorig jaar werden er ruim 13,7 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht in de landen van de Europese Unie, 9 procent meer dan in 2014. In Nederland steeg de verkoop met 16 procent tot 449 duizend, meldt CBS. De hoge verkoop in Nederland werd vooral bepaald door een spectaculaire autoverkoop in december. Afgelopen december reden ruim 90 procent meer auto’s de showroom uit dan in december 2014. Dit was de laatste maand voordat nieuwe fiscale wetgeving  in werking trad. De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) is sinds 1 januari hoger en veel auto’s vallen in 2016 in een hogere bijtellingscategorie.

    Sterkste groeiers

    In de Europese lijst van sterkste autoverkoopgroeiers in 2015 neemt Nederland een zevende plaats in. Andere landen, zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, met traditioneel hoge verkoopcijfers, kenden een lagere groei.

    In absolute aantallen zijn vorig jaar de meeste auto’s verkocht in Duitsland; ruim 3,2 miljoen. Dit waren er bijna 170 duizend meer dan in 2014. Per duizend inwoners van achttien jaar en ouder verkochten de Duitse dealers meer auto’s dan hun Nederlandse collega’s. BelgiĆ« overtroefde deze aantallen met 55 nieuw verkochte personenauto’s per duizend inwoners.

    Hoewel in Ierland veel minder nieuwe auto’s zijn verkocht, kende dit land wel de hoogste verkoopgroei. Met 125 duizend nieuw verkochte personenauto’s in 2015, 29 duizend meer dan in 2014, kwam het groeipercentage uit op bijna 30 procent. Het is zichtbaar dat de Ierse economie weer in de lift zit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW