Jongeren na stapavond vaak dronken op de fiets 15 apr 2016

  Automobilisten zijn sinds 2002 flink minder gaan drinken tijdens weekendnachten; 98 procent van hen rijdt nuchter, een daling van ongeveer 66%. Helaas stijgt het aantal fietsers met teveel alcohol op. Tijdens een avondje stappen in het weekend zit 68% van de fietsers met een slok teveel op, op de fiets. Aan het einde van de nacht is dit zelfs 80%. Dit blijkt uit twee onderzoeken van SWOV in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen naar alcoholgebruik door jongere automobilisten en fietsers. Het onderzoek werd uitgevoerd in Groningen en Den Haag.

  Ongevallen

  Van de passagiers die in weekendnachten in het verkeer omkomen, zit ruim 40% in auto’s met een man tussen de 18 en 24 jaar achter het stuur. Voor deze jonge bestuurders is alcoholgebruik in het verkeer extra risicovol vanwege de stapeling van risico's. Ze zijn jong, hebben weinig ervaring met het besturen van een auto, en laten zich snel afleiden door passagiers. Ook voor fietsers is alcohol een risicofactor. Het aantal fietsers tussen de 15 en 29 jaar dat in het weekend na een valpartij in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt al tientallen jaren. Bij de helft van hen is tegenwoordig alcohol in het spel.

  Onderzoek

  Het SWOV en de RuG hebben via blaastesten de alcoholpercentages bij jonge automobilisten en fietsers gemeten. Uit de gegevens van de automobilisten blijkt dat jonge mannen niet significant vaker de alcohollimiet overschrijden dan oudere autobestuurders (2,3% versus 1,9%). Jonge mannen met passagiers overtreden even vaak de alcohollimiet (2,2%) als jonge mannen zonder passagiers (2,3%). Oudere bestuurders overtreden wel significant minder vaak de wettelijke
  limiet wanneer zij met passagiers rijden (1,7% met passagiers versus 2,2% zonder passagiers).

  Fietsers

  In het uitgaansgebied is het aandeel alcoholovertreders onder fietsende jongeren hoog tot zeer hoog. Naarmate de nacht vordert stijgt het aantal fietsers met te veel alcohol op tot meer dan 80%. Gemiddeld hebben deze fietsers een BAG (bloed-alcoholgehalte) van 1,0 g/l, waarmee hun kans op een ongeval met letsel ongeveer vijf keer zo hoog is als die van een nuchtere fietser.

  Lees hier het hele rapport van SWOV.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW