Grootschalig stallingsonderzoek door Maastricht Bereikbaar 1 apr 2016

  Mede door het succes van Beter Benutten wordt er steeds meer gefietst in Maastricht en de directe omgeving. Het programma Maastricht Bereikbaar wil dat fietsen aantrekkelijk blijft door onder andere te zorgen voor goede en voldoende fietsparkeerplaatsen. Van 18 tot en met 27 februari heeft onderzoeksbureau Keypoint daarom een grootschalig stallingsonderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in het aantal stallingsplekken voor fietsen en de verbetermogelijkheden. Daarnaast zijn de wensen van fietsers geïnventariseerd via enquêtes.

  Pakjesdragers en e-bikes

  Keypoint, dat tevens het onderzoek van de Nationale Fietstelweek heeft uitgevoerd, heeft geteld waar fietsen worden gestald, hoe lang ze er staan, of ze in, naast of buiten de stallingen staan, of er voldoende plekken zijn en om welk type fiets het gaat. Met de opkomst van e-bikes en fietsen met pakjesdragers voorop, is het mogelijk dat de huidige stallingsvoorzieningen niet meer voldoen aan de wensen van fietsers.

  Stuurhangers

  Voor het onderzoek zijn stuurhangers aan gestalde fietsen in diverse stallingsplaatsen in de stad gehangen. In de stuurhanger zit een chip met een uniek nummer voor elke fiets. De onderzoekers liepen een aantal rondes door de stad en scanden de geparkeerde fietsen. De privacy van de fietsers is hiermee gewaarborgd, omdat de stuurhangers niet te herleiden waren tot de eigenaren van de fietsen.

  Behoefte

  Naast het onderzoek naar het aanbod is er onderzoek verricht naar de behoefte van fietsers zelf. Fietsers konden daarvoor een online enquête invullen. Begin maart waren er al 1111 ingevulde enquêtes binnen. In april worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Met de uitkomst gaat Maastricht Bereikbaar beleidsaanbevelingen doen om de fietsfaciliteiten waar nodig te verbeteren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW