Poster Milieuprestatie ov-bussen, editie 2021

Het aandeel emissievrije ov-bussen in Nederland is gestegen van 15,2% in het voorjaar van 2020 naar 23,5% dit voorjaar. In totaal is het aantal zero-emissiebussen 1.276 op een totaal van ruim 5.400 bussen.
 
 • CROW-KpVV brengt sinds 2009 op de 'Poster Milieuprestatie ov-bussen' de landelijke samenstelling in beeld van alle ov-bussen bestemd voor meer dan acht passagiers.

  De groei van het aantal zero-emissiebussen is vooral te danken aan de noodconcessie IJssel-Vecht met 246 nieuwe elektrische bussen. De concessie ging midden december 2020 van start. Verder zijn dit voorjaar 68 van in totaal 111 nieuwe e-bussen als proefbedrijf ingezet in Amstelland/Meerlanden.
   
  In Haarlem/IJmond zijn er in een jaar tijd 55 e-bussen bijgekomen en de concessie Tram & Bus Regio Utrecht is begin 2021 uitgebreid met 35 e-bussen. Het Gronings-Drentse wagenpark is recent uitgebreid met 20 waterstofbussen.
   

  Duurzaamste concessies

  De top-3 van de schoonste en duurzaamste concessies zijn dit jaar: IJssel-Vecht, Concessie Groningen Drenthe en Haaglanden Streek. Op het niveau van de ov-autoriteiten bestaat de top-3 uit OV-bureau Groningen Drenthe, Noord-Holland en Limburg.
   

  Overzicht

  Bekijk het overzicht van alle posters Milieuprestatie ov-bussen vanaf 2009 en zie ook hoe de concessies van kleur verschieten op deze pagina.
Scroll naar boven