CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Meer informatie

OV-Klantenbarometer 2019 - Landelijke cijfers (pdf)

CROW-KpVV voert jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar vervoer en over de Friese Waddenveren. In 2019 gaven 107.631 reizigers in 78 onderzoeksgebieden tijdens 7.240 ritten en vaarten rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Op deze pagina kun je het landelijk rapport als pdf downloaden.
 
 • Welke rapportcijfers geven de reizigers in het openbaar vervoer hun rit? In 2019 zijn tientallen enquêteurs het land doorgetrokken om dit te achterhalen. Komen de verwachtingen van ov-autoriteiten en vervoerbedrijven uit? Hebben maatregelen effect gehad? Waar blijft ruimte voor verbetering? Dit lees je in het landelijk rapport.

  Hoofduitkomsten 2019

  De reizigers in het Nederlandse openbaar vervoer waarderen hun rit en vaart in 2019 met een 7,8. Om precies te zijn een 7,848. In 2018 was het gemiddelde rapportcijfer nog een 7,7. Deze hogere klantwaardering doet zich voor in de meeste onderzoeksgebieden en bij de meeste gemeten onderwerpen.  Reizigers op het hoofdrailnet, waar NS op rijdt, waarderen hun rit gemiddeld met een 7,8. De NS-reizigers maken nu voor het tweede jaar onderdeel uit van het onderzoek. Voor het regionale openbaar vervoer (bus, tram, metro, regionale trein en ov over water) is de waardering al voor de negentiende jaar gemeten. Hier stijgt de waardering voor het achtste jaar op rij, nu naar  een 7,9. Eveneens onderdeel van de OV-Klantenbarometer zijn de vier Friese Waddenveren die alle hoger scoren dan een 8. Voor eerst is het onderzoek voor een klein deel in het Engels uitgevoerd. Over het algemeen zijn de scores in de Engelstalige vragenlijsten iets hoger dan de Nederlandse scores. Dat draagt iets bij aan de stijging in 2019.

  Top 5 onderzoekgebieden in 2019

  Busvervoer Friese Waddeneilanden 8,6
  Veerdienst Rotterdam – Dordrecht 8,4
  Veerdienst Vlissingen – Breskens 8,3
  Stadsvervoer Leeuwarden 8,2
  Streekvervoer Waterland 8,1

  Overige documenten 

  Voor de vervoerders en ov-autoriteiten zijn ook factsheets gemaakt met specifieke gegevens van hun onderzoeksgebied. De factsheets zijn gratis te downloaden op de overzichtspagina OV-Klantenbarometer 2019. Hier vind je ook een link naar de webtool OV-Klantenbarometer. Met deze webtool kun je zelf gebieden en jaren vergelijken.

Scroll naar boven