How to integrate fleets of shared autonomous vehicles with Public Transport?

UITP heeft onder de noemer ‘SPACE’ een website gelanceerd waarop inmiddels 39 wereldwijde projecten met betrekking tot autonoom vervoer staan beschreven. Onder autonoom vervoer worden in dit project zelfrijdende voertuigen verstaan. Tijdens het UITP Wereldcongres werd dit verder besproken.
 
 • Voertuigen waarmee meerdere personen vervoert kunnen worden. Dit tegenover de zelfrijdende auto. Op de website zijn naast voorbeelden ook roadmaps en toolkits beschikbaar. https://www.uitp.org/space
   
  Autonoom vervoer staat, naast de zelfrijdende auto, enorm in de belangstelling. Zowel wat techniek betreft als de mogelijke impact op ons mobiliteitssysteem. Wat de techniek betreft is de grote uitdaging of er systemen te ontwikkelen zijn die veilig om kunnen gaan met niet-autonome weggebruikers die zich niet aan de verkeersregels houden. In het verlengde daarvan geldt dit ook voor complexe verkeerssituaties. Toepassingen buiten de spits lijken op dit moment dan ook het meest kansrijk. Uit de presentaties en paneldiscussie over de gevolgen voor ons mobiliteitssysteem kwamen een aantal interessante conclusies:
  • als autonoom vervoer een constructieve bijdrage moet leveren aan de bereikbaarheid zul je toe moeten naar (meer) gedeeld gebruik.
  • Substantieel overstappen op deelsystemen lukt alleen in combinatie met flankerend beleid. Met name spitsheffing, toeslag op alleen rijden, parkeerbeleid, etc. lijken het meest kansrijk.
  • Ook bij deze ontwikkeling zijn open data en standaarden noodzakelijke voorwaarden, zowel voor de beleidmakers als de industrie
  Meer lezen: hier staan de presentaties en de policy brief over dit onderwerp
Klantenservice
ma. t/m vr. van 8.30 tot 17.00 uur
Scroll naar boven