Wetsvoorstel: gevaarlijk rijgedrag flink harder bestraffen 14 mrt 2018

    Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil automobilisten die de veiligheid van andere weggebruikers ernstig in gevaar brengen, zwaarder bestraffen. Zo kan een automobilist een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen voor het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur, zelfs als er geen sprake is van schade of letsel.

    Dat schrijft hij in een wetsvoorstel dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Eerder werd al bekend dat hij specifiek automobilisten met te veel alcohol op harder wil aanpakken.

    Allereerst gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van twee naar zes maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade. Dat is volgens de minister nodig om automobilisten in deze gevallen steviger aan te pakken.

    Ook zeer gevaarlijk rijgedrag wil de minister strenger bestraffen. Het gaat dan om situaties waarbij automobilisten onaanvaardbare risico’s nemen zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Bijvoorbeeld opzettelijk door rood licht rijden, de maximumsnelheid volstrekt negeren of tegen de verkeersrichting inrijden. Door toeval of geluk zijn er geen slachtoffers, maar het rijgedrag heeft andere weggebruikers wel ernstig in gevaar gebracht en dat is onacceptabel volgens de minister. Het gaat hier om bestuurders die zich nergens wat van aantrekken en bewust allerlei verkeersregels aan hun laars lappen. Straks is een gevangenisstraf van maximaal twee jaar mogelijk.


    ​Lees het hele artikel op: Verkeersnet.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW