Wageningen laat speed-pedelecs toe op fietspaden binnen bebouwde kom 21 mrt 2018

    De gemeente Wageningen is de eerste gemeente die de speed-pedelecs op een aantal fietspaden binnen de bebouwde kom toestaat. Dit in aansluiting op een verkeersbesluit van de provincie Gelderland van afgelopen najaar. De gemeente en provincie verwachten dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt. Belangrijk is dan wel dat gebruikers van een speed-pedelec hun snelheid matigen.

    Een speed-pedelec is een elektrische fiets die een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur kan bereiken. Sinds 1 januari vorig jaar is nieuwe wetgeving voor de speed-pedelec van kracht en valt de speed-pedelec onder de categorie bromfiets. Tot die tijd gold de speed-pedelec (tijdelijk) als snorfiets. Volgens de nieuwe wetgeving is de speed-pedelec-rijder verplicht een helm te dragen en – wanneer er geen fiets-/bromfietspad is – verplicht om op de rijbaan te rijden.

    Inventarisatie

    De provincie Gelderland kon zich weliswaar vinden in de afweging waarop de wetswijziging is gebaseerd, maar heeft wel aanvullend onderzoek gedaan naar de veiligheid van de speed-pedelec als deze op de hoofdrijbaan komt. Op basis daarvan heeft de provincie een nieuw verkeersbesluit gemaakt. Dat is afgelopen najaar van kracht geworden.


    ​Lees het hele artikel op: Verkeersnet.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW