Innovatie en aanbesteden: vriend of vijand? 19 jul 2016

  In de gewijzigde Aanbestedingswet 2012, die sinds vorige week vrijdag van toepassing is, is meer ruimte gekomen voor innovatie. Hoe kan deze ruimte benut worden? Bij aanbesteden ligt de focus vaak op het minimaliseren van risico’s. Dit lijkt in strijd met innovatie waar de focus ligt op het creatieve proces.
   
  Ik hoor vaak dat aanbesteden en innovatie op zijn zachtst gezegd niet altijd even goede vrienden zijn. Het aanbestedingsproces (en ook vaak hoe het contract is ingestoken en geschreven) staat vaak in het teken van het mijden van risico’s. Dit terwijl innovatie een meer creatief proces is waarin de risico’s lang niet altijd allemaal van te voren inzichtelijk of gealloceerd zijn. Toch vinden veel aanbestedende partijen innovatie erg belangrijk en is het ook één van de speerpunten van ons huidig kabinet.

  Innovatiepartnerschap

  In de gewijzigde Aanbestedingswet is een nieuwe procedure opgenomen, namelijk het Innovatiepartnerschap. In een innovatiepartnerschap kunt u als aanbestedende dienst met bedrijven een ontwikkeltraject starten en daarna overgaan tot commerciële en grootschalige aankoop van de oplossing. Voorheen was het nodig om na het ontwikkeltraject opnieuw aan te besteden, bij het innovatiepartnerschap is dat niet nodig. Ervaringen met deze nieuwe procedure in Nederland zijn er nog niet, en al helemaal niet in de GWW sector. Ik zag vorige week wel een bericht van PIANOo voorbij komen, waarin stond vermeldt dat het innovatiepartnerschap is toegepast in Denemarken.

  Lees hier het hele blog van Tjeerd Planting.

  (Bron: CROW.nl)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW