Zelfs golfbrekers rollen binnenkort misschien wel uit de 3D printer 31 jan 2019

    PrintenEen consortium rond Besix gaat op zoek naar een betonmengsel dat geschikt is voor het printen van golfbrekers. De karakteristieke laagjes van printconstructies helpen misschien wel bij het afremmen van de golfkracht.

    Dat hebben Besix, Witteveen+Bos, de universiteit Gent en start-up ResoureceFull bekend gemaakt. Omdat de logistiek bij de bouw van golfbrekers de belangrijkste kostenpost vormt zoeken de bedrijven actief naar een manier om die logistiek te vereenvoudigen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de elementen ter plekke te printen. Misschien is het niet nodig om de complete blokken te printen, maar alleen de contouren, die vervolgens kunnen worden volestort met gebruikelijke mortel.

    Het printen maakt volgens het consortium complexere en effici├źntere geometrie├źn mogelijk, zodat blokken ontstaan die de golfkracht beter opvangen en verspreiden. De initiatiefnemers verwachten zelf dat de laagjesopbouw, zo kenmerkend voor printconstructies,  een klein beetje helpt bij het remmen van de golven.

    Lees er alles over bij Cobouw.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW