Kunststofvezels versus stalen wapening: 5-0 11 jan 2019

    betonCorrosiebestendig, sneller te verwerken, lichter, duurzamer en goedkoper. Er is niet één reden om te kiezen voor kunststofvezels als wapening in beton, er zijn legio valide argumenten. BouwCirculair sprak met Marc Witbreuk van Convez over het toepassen van deze vezels in versterkt beton.
    Kunststofvezels

    Wapening van beton met kunststofvezels wint terrein. Het is sneller en goedkoper in de productie bijvoorbeeld bij de productie van prefab binnenwanden. De kunststof versterking leent zich voor fietspaden en landbouwwegen. Zelfs voor trappen is het geschikt. “Een Belgische klant ging zelfs zo ver dat hij een trap, gewapend met Concrix, belastte met allerlei blokken beton om te testen wanneer de trap zou bezwijken. Hij bezweek niet, ondanks de lasten (ruim 6 ton) die veel hoger waren dan de gestelde eisen”, zegt Marc Witbreuk, directeur van Convez.

    Zijn bedrijf levert de constructieve kunststofvezels van Contec Fiber AG, waaronder Fibrofor High Grade® en Concrix®. Beiden kunnen ze, afhankelijk van de toepassing, staal deels of geheel vervangen. Zo is Fibrofor High Grade zeer geschikt voor toepassing in industriële vloeren. Terwijl Concrix nascheuren voorkomt en de buig-treksterkte optimaliseert, waardoor het toepasbaar is in prefabbeton én de enige soort kunststofvezel is waar berekeningen conform EUROCODE 2 mee mogelijk zijn. “De nationale en internationale voorschriften aan vezelbeton worden steeds verder aangescherpt. Behalve de technische eisen is ook de duurzaamheid een belangrijk punt van aandacht. Kunststofvezels voldoen aan beide aspecten. Zo kan Concrix gelijke – en op sommige vlakken zelfs betere - prestaties leveren dan staal. Belangrijke variabele daarbij is de E-modules van de vezels. De Concrix vezel heeft zelfs een E-modules van ruim 11 GPa, voor een kunststofvezel ongeëvenaard hoog”, legt Witbreuk uit.

    Lees het hele interview bij Straatbeeld.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW