Binnenkort denderen zware vrachtwagens over de zonnepanelen 23 jan 2019

    SolaroadEen volwassen technologie is het misschien nog niet, maar op steeds meer plekken worden wegdekken uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen. Op de Infratech in Rotterdam zijn drie Nederlandse initiatieven zichtbaar. Ook het buitenland laat zich niet onbetuigd.

    Ze trokken wereldwijd aandacht in 2014. Bij Krommenie rustte consortium SolaRoad  60 meter fietspad uit met geïntegreerde zonnepanelen. Het wegdek werd daarmee niet alleen ingezet om verkeer af te wikkelen, maar ook om stroom op te wekken. Toenmalig minister Kamp opende het pilotproject in het bijzijn van de complete wereldpers. Een jaar later bleken ook nog eens dat het zonnefietspad een heel behoorlijk rendement opleverde.

    “Zoals ingenieurs eigen, hadden we vooraf heel conservatief gerekend,” legt directeur Jan van Stratum van Strukton Prefab Beton uit. Marketing-managers zouden aan de positieve kant gaan zitten en enorme rendementen voorspiegelen vergelijkbaar met die van zonnepanelen op daken. Maar bij SolaRoad hadden de ingenieurs het voor het zeggen en wilden niet te optimistische prognoses geven. Voor de horizontale oriëntatie, de minder transparante toplaag, vervuiling, beschadiging en beschaduwing door passerend verkeer, vandalisme…. voor elke factor die van invloed kon zijn op het rendement werd al gauw 10% mindering in opbrengst in rekening gebracht. Het gevolg was dat toen de eerste meetresultaten binnenkwamen iedereen aangenaam verrast was. Je bleek eigenlijk best veel elektriciteit te kunnen opwekken met zonnepanelen geïntegreerd in het wegdek.  Dat verraste ook de buitenwereld en pakte prettig uit.”

    Lees het hele artikel bij Cobouw.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW