Boskalis gaat energieneutrale weg N69 aanleggen 5 dec 2018

  Boskalis krijgt van de provincie Noord-Brabant de opdracht om de nieuwe provinciale weg N69 energieneutraal aan te leggen.

  De aannemer kwam als beste uit de prijs-kwaliteitvergelijking bij de Europese aanbesteding door onder andere het aanbod om van de N69 een energieneutrale weg te maken. De opdracht is voorlopig gegund. Boskalis’ bod lag ruim onder het beschikbare budget van 84 miljoen euro.

  Biobased materialen

  Gedeputeerde Christophe van der Maat: “We hebben alle aannemers ook uitgedaagd om slimme dingen te bedenken op het gebied van duurzaamheid. Ook op dat vlak kwam Boskalis met het beste aanbod. Zo gaat de aannemer op grote schaal aan de slag met biobased materialen en gaan ze tijdens de realisatie met minimaal vijf innovatieve pilots op het gebied van circulaire economie aan de slag. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het aanbod om zonnepanelen te integreren in de schermen die op de beekdalbruggen komen. Hiermee wordt jaarlijks 30.000 kWh groene stroom opgewekt. Deze kan weer gebruikt worden voor verkeerslichten en openbare verlichting. Daardoor wordt de nieuwe N69 een energieneutrale weg en dat past bij onze ambitie als provincie om onze infrastructuur zo duurzaam mogelijk aan te leggen en te beheren.”

  De nieuwe N69 tussen de A67 en de Luikerweg gaat volgens de provincie een einde maken aan de overlast die inwoners van met name Waalre en Valkenswaard ervaren door de grote hoeveelheid verkeer dat via de huidige N69 door de dorpskernen rijdt.

  Onderdeel van de nieuwe N69 is de aansluiting op de A67 en de Kempenbaan in Veldhoven. De regie voor het vaststellen van het bestemmingsplan voor dit deel van het project ligt bij de gemeente Veldhoven. De Raad van State heeft een uitspraak over plan aangehouden in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarop heeft de gemeente Veldhoven in nauw overleg met de provincie een zogenaamde ADC-toets uit laten voeren waarmee het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld wordt.

  Lees het hele artikel hier

  Bron: Cobouw, 28 november 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW