Innovatietraagheid in de bouw 16 dec 2016

    De bouw lijdt aan innovatietraagheid. Idee├źn zat maar ze worden te weinig gebruikt in bouwprojecten. Bouwbedrijven moeten het snel over een andere boeg gooien, anders neemt een ‘disrupter’ van buiten de sector zoals Google of Ikea het roer over. Dat was het thema van de uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 14 december. 

    De bouw ontbeert innovatiecultuur

    De bouw innoveert wel maar veel te traag om goed in te kunnen spelen op de grote veranderingen waar de maatschappij nu voor staat, zo stelde Lichtenberg: “Mijn grote zorg is dat we als sector zo traag innoveren dat we straks niet klaar zijn om de maatschappij te kunnen bedienen met oplossingen die dan nodig zijn op het vlak van duurzaamheid, materiaalschaarste en energieverbruik.”

    Volgens Lichtenberg en Verbaan ontbeert de bouw een innovatiecultuur. Ook lijdt de sector aan een versnippering van het bouwproces. Doordat bij dat proces zoveel partijen betrokken zijn, is geen een partij eigenaar van het product. “Zo maak je als bouwer bij een infra-project een ding waarvan Rijkswaterstaat heel sterk bepaalt hoe het er uit moet komen te zien. Met ook als gevolg dat er bij de uitvoering nauwelijks ruimte is om te experimenteren.”

    Lees het hele artikel op BouwendNederland.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW