Autodeelvormen

Verschillende vormen van autodelen

Er zijn diverse vormen van autodelen die onderling sterk van elkaar verschillen. De resultaten van dit onderzoek wijzen op het volgende beeld.

De impact per auto van carsharing platforms is kleiner en varieert sterk, maar het aanbod is heel groot. Daarom is het vermoeden dat deze vormen van autodelen de meeste impact hebben. Over de impact van local communities en business carsharing is weinig bekend.


Aanbieders

Er zijn vijf hoofdvormen van autodelen:

Roundtrip carsharing is er zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers (poolauto’s). Soms gebeurt dat met een abonnementsvorm door een autoverhuurbedrijf. Bij deze vorm van autodelen moet de auto na gebruik op dezelfde plek worden teruggebracht.

Bij Oneway carsharing hoeft dat niet en kan de auto op een andere plaats worden achtergelaten. Zowel bij roundtrip carsharing als oneway carsharing kunnen concepten ‘freefloating’ zijn. Auto’s hebben dan geen vaste standplaats, maar kunnen binnen een bepaald gebied worden geparkeerd op elke publieke parkeerplaats. Bij freefloating roundtrip hebben deelauto’s geen vaste parkeerplaats, maar is deze in een bepaalde wijk of straat te vinden.

Bij carsharing platforms verhuren mensen hun auto aan anderen. Het gaat om open platforms waarbij er per verhuring wordt betaald. Ook zijn er diverse lokale initiatieven waarin groepjes particulieren een of meer auto’s delen. Het gaat meestal om vaste groepen gebruikers die samen alle kosten delen. Deze vorm wordt als local communities aangeduid.

Bij Business Carsharing vormen zakelijke gebruikers de belangrijkste doelgroep. Typische zakelijke aanbieders komen vaak voort uit autoleasebedrijven. Veel aanbieders staan ook open voor zakelijke rijders. Omdat de zakelijke en de particuliere markt elk hun eigen piektijden kennen, zijn deze markten goed te combineren.

Binnen deze hoofdvormen zijn er veel varianten en mengvormen mogelijk. Zo biedt het concept MyWheels Open de mogelijkheid om je auto te verhuren zonder sleuteloverdracht. Particulieren en bedrijven kunnen hiertoe een boordcomputer in hun auto laten inbouwen. SnappCar volgt deze trend met de Keyless-formule. Deze auto’s krijgen hiermee dezelfde karakteristieken als roundtrip-auto’s: ze zijn 24 uur per dag te boeken.

In de monitor autodelen zijn in totaal 34 aanbieders meegenomen. Sommige aanbieders bieden meerdere formules aan.


Vormen van autodelen

 

Naast de vormen van deelauto’s zijn er ook andere deelvormen die meer onder flex vervoer vallen. Een voorbeeld zijn de Dorpsdeelauto's waarbij bewoners die niet kunnen rijden, een (vrijwillige) chauffeur kunnen oproepen (zie voor meer informatie over flexvervoer de staat van het OV)

Dashboard Autodelen
Submenu openen

Autodeelvormen

Scroll naar boven