Aanbod deelauto's

Aanbod huidige jaar

Ruim 10.000 nieuwe deelauto’s

In het voorjaar van 2018 waren er ruim 41.000 deelauto’s in Nederland. Deze auto’s worden door zo’n 400.000 automobilisten gebruikt. De toename van 10.000 auto’s is hoger dan vorig jaar, toen er een kleine 6.000 deelauto’s bijkwamen. Op de plekken waar al veel deelauto’s staan, is de groei het sterkst.

Er zijn verschillende vormen van autodelen. De meeste deelauto’s worden aangeboden via carsharing platforms zoals SnappCar. Via zulke platforms kun je auto’s van particulieren huren en je eigen auto aanbieden om te delen. Deze vorm van autodelen groeide het afgelopen jaar met 35%. Maar alle vormen van autodelen zagen het afgelopen jaar een groei in aanbod.

Utrecht is de gemeente met de meeste deelauto’s per inwoner. Sinds 2014 loopt Utrecht daarmee voor op Amsterdam, waar de meeste deelauto’s staan en waar het aanbod het snelst toeneemt. De derde plek is dit jaar voor Haarlem. Ook in Den Haag (6e plek) en Rotterdam (17e plek) is sprake van sterke groei. Rotterdam is de enige grote stad die nog geen plek heeft verworven in de top-10 van autodeelgemeenten. 

Ontwikkeling aantal deelauto's
Ontwikkeling aantal deelauto's, exclusief carsharing platforms
De onderstaande figuur laat zien dat het aanbod het grootst is in de zeer sterk stedelijke gemeenten. De sterkste groei vindt nog steeds plaats in de vier grote steden. In het algemeen geldt dat hoe sterker de verstedelijking, des te meer deelauto’s er zijn. In sterk stedelijke gemeenten als Den Bosch en Ede ligt het groeitempo lager dan in de grote steden (hoogstedelijk). In de meer landelijke gemeenten is het groeitempo het laagst. 
 
Aantal deelauto's per type gemeente 2018Deelauto's per 100.000 inwoners, naar stedelijkheidsgraad
Bron: CROW-KpVV

Beschikbaarheid van deelauto’s

Door de groei van het aanbod wordt de beschikbaarheid steeds beter. Vooral door de opkomst van carsharing platforms wordt autodelen ook beschikbaar in kleinere kernen. Daar is het moeilijker is om roundtrip autodelen te exploiteren. Voor consumenten is het prettig dat er diverse vormen van autodelen en aanbieders zijn met hun eigen formules. Dat leidt tot meer keus. Op de site Ritjeweg is te zien waar welke deelauto’s staan.

Op Schiermonnikoog na is in alle Nederlandse gemeenten een of meer deelauto’s aanwezig. Wanneer het aanbod verder verdicht, komen op steeds meer plekken deelauto’s beschikbaar op loopafstand. Voor gebruikers is dat een belangrijk gegeven. 

Dashboard Autodelen
Submenu openen

Aanbod deelauto's

Scroll naar boven