De overheid verandert in rap tempo, ook in het fysieke domein. Eergisteren was je de vakspecialist die bepalend was. Gisteren werkte je nog om je ‘klanten’ – bewoners, weggebruikers en bedrijven – tevreden te stellen. En vandaag ben je een samenwerkingspartner in een maatschappelijk krachtenveld. Wat is dan eigenlijk jouw werk? Wanneer doe je het goed? En hoe zorg je ervoor dat doelen worden bereikt in samenwerking met anderen? In deze training krijg je inzichten en instrumenten aangereikt en ontwikkel je vaardigheden voor 'het nieuwe werken' in het fysieke domein: openbare ruimte, verkeer en mobiliteit, infrastructuur, aanbesteden en contracteren.
Door de snel veranderende maatschappelijke, politieke en technologische ontwikkelingen bevinden veel overheidsorganisaties zich in een transitiefase. Ook de opkomende rol van bewoners (bewonersparticipatie) en bedrijven, de Omgevingswet, afdeling en werkveld overstijgend werken heeft een grote invloed op organisaties. Hierdoor verschuift het werk en de rol van ambtenaren van 'inhoud' naar vaardigheden zoals samenwerken en communiceren, netwerken en onderhandelen.
Met deze training bereid je je voor op het nieuwe werken, vergroot je vaardigheden en krijg je praktische tools en hulpmiddelen aangereikt.
De training is voor medewerkers binnen overheden die werkzaam zijn in het fysieke domein: openbare ruimte, verkeer en mobiliteit, infrastructuur, aanbesteden en contracteren in functies van leidinggevende tot en met uitvoerend medewerker (bijvoorbeeld: beleidsmedewerker, teamleider, team-medewerker, projectleider, projectmedewerker).
Dag 1 | Samenwerkingsvormen met burgers en marktpartijen
Dag 2 | Effectieve communicatie vanuit wederzijdse belangen
Als antwoord op bovenstaande situatie maken binnen gemeenten verschillende vormen van integraal werken hun opmars. Hierbij worden mensen, processen en middelen georganiseerd over vakdisciplines, afdelingen, organisaties en projecten heen. Op deze trainingsdag krijg je bewezen succesvolle hulpmiddelen aangereikt.
Over de training: "Grip op de situatie is een belangrijke randvoorwaarde om tot ontwikkeling te komen. De zoektocht naar grip is, in deze tijd waarin de veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen, in veel organisaties actueel. Door actief in te zetten op het creëren van overzicht en inzicht ontstaat meer grip, maar vooral ook meer actie- en ontwikkelingsgerichtheid."
Jos is als manager en adviseur al meer dan 25 jaar betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van de gemeentelijke openbare ruimte en infrastructuur. In de afgelopen jaren heeft hij veel te maken gehad met de ontwikkeling van regieorganisaties. Jos helpt, met zijn ervaring, gemeenten om te leren hun plannen goed te vertalen naar de praktijk. Daarnaast probeert hij beheerders te ondersteunen in het ontwikkelen van visie en weerstand tegen het vaak korte termijn denken van politiek en bestuur.
Over de training: "Al die verschillende belangen en die dan ook nog samen moeten brengen. Dat is ook een hele klus! Wij helpen dan ook graag bij hoe je dat doet." Wie ben ik en welke praktijkervaring neem ik mee als docent: Als zelfstandig professional ben ik al ruim 20 jaar werkzaam als Trainer Communicatieverbetering. In opdracht van diverse trainingsbureaus ontwikkel en verzorg ik trainingen op het gebied van Effectieve Communicatie, Harvard Onderhandelen, Persoonlijke Effectiviteit. Daarnaast begeleid ik kleine tot middelgrote bedrijven in het verbeteren van hun onderlinge communicatie. Toegevoegde waarde van de cursus in relatie tot de markt: In onze snel veranderende wereld waar de burger een steeds grotere stem krijgt, worden er andere dingen van je gevraagd dan alleen het geven van inhoudelijke adviezen. Alle verschillende belangen samen moeten brengen is daarbij een hele klus. De training Ambtenaar 3.0 is ontwikkeld om je te helpen een meer regie voerende rol op je te kunnen nemen. Resultaten behalen met behoud van een goede relatie met alle betrokken partijen. Waarom verzorg ik deze cursus: Ik breng deelnemers in beweging waarbij actief, intensief leren én samen lachen hand in hand gaan. Met als resultaat inzicht in communicatieprocessen en vaardigheden die je meteen na de training vol zelfvertrouwen in kunt zetten. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn LinkedInprofiel.
Wie ben ik en welke praktijkervaring neem ik mee als docent: Als trainer en procesbegeleider verandermanagement werk ik vanuit een systemische aanpak en ik neem mijn jarenlange ervaring in het opzetten en optimaliseren van organisaties en bedrijfsprocessen mee. Toegevoegde waarde van de cursus in relatie tot de markt: We leven in een complexe samenleving, waarbinnen heel veel mensen, met al hun talenten, het beste voor hebben. Hoe brengen we al deze goede bedoelingen en al dat talent samen, om tot oplossingen te komen die voor iedereen werken? Dat is de vraag! Waarom verzorg ik deze cursus: Ik bied de structuur en tools om mensen en ideeën te kunnen verbinden.
"Ik heb geleerd: begin eens bij de bewoners. Zoek deze actief op, stel open vragen en luister. Dat is naast betrokkenheid en het leveren van maatwerk de basis voor een succesvol project." Bjorn Hendriks | Adviseur Civiele Techniek | Gemeente Deventer
"De docenten hebben me uitstekend voorzien van inhoudelijke kennis. Bovendien waren ze erg enthousiast en betrokken. Die energie krijg je door als deelnemer, je pakt sneller de kennis op en de dagen vliegen voorbij". Jurjen Ververs | Beheermanager openbare ruimte | Gemeente Zoetermeer
De 'Training Ambtenaar 3.0' heeft een sterke relatie met organisatie-ontwikkeling en het ontwikkelen van competenties van medewerkers. Daardoor is de training bij uitstek geschikt voor het volgen door meerdere medewerkers en/of afdelingen van jouw organisatie. De incompany training is er voor zowel afdelingen/teams binnen gemeenten als voor andere overheidsorganisaties zoals waterschappen en provincies.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met CROW Incompany. Mail naar cursus@crow.nl of bel de CROW-klantenservice 0318 - 69 53 15 en vraag een vrijblijvend gesprek aan met een relatiemanager.