Wilt u uw inzicht in het verkeer en vervoer vergroten? De opleiding Verkeerstechniek behandelt de verschillende ontwerpuitgangspunten en basiscriteria van stroomwegen, gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen. Ook wordt aandacht besteed aan het langzaam verkeer (fietser en voetganger) en het openbaar vervoer. Tijdens de opleiding is er veel ruimte voor oefenen in het ontwerpen van wegen. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvangt u het in de markt gewaardeerde diploma CROW Opleiding Verkeerstechniek.
De opleiding Verkeerstechniek maakt gebruikt van diverse docenten, die alle aspecten van verkeerstechniek aan bod laten komen.
Wie ben ik en welke praktijkervaring neem ik mee als docent: Ik werk bij Goudappel Coffeng als senior-adviseur vanuit de werklocatie in Eindhoven. Mijn eerste werkkring was bij de provincie Noord-Brabant, waar ik zowel in projectvoorbereiding als in de beleidsontwikkeling vele taken en rollen heb vervuld. Al bijna 20 jaar werk ik nu bij Goudappel op het terrein van advies, projectontwikkeling en proces-begeleiding voor een breed scala van opdrachtgevers. Sinds 2003 ben ik vakdeskundige van de Commissie voor de milieueffectrapportage (Cmer) te Utrecht, waardoor integraal denken en werken wordt versterkt.
Toegevoegde waarde van de cursus in relatie tot de markt: In de opleiding Verkeerstechniek verzorg ik de eerste twee werkcolleges. Verkeerstechniek is van groot belang om het verkeerssysteem te laten werken zoals wegbeheerders (dus de markt) het graag wil zien. Inzicht hoe de verkeerstechniek past in de wereld van mobiliteit en welke kennis daarvoor nodig is, wordt steeds belangrijker nu er met bijvoorbeeld elektrisch rijden, smart mobility, knoooppunten, etcetera zoveel verandert in die boeiende wereld.
Waarom verzorg ik de cursus? Verkeerskunde is een prachtig vakgebied met veel dynamiek, ook vanwege de relatie met ruimtelijke, economische, technische en milieukundige ontwikkelingen. Centraal staat voor mij de mens en zijn/haar gedrag in het verkeer en in de openbare ruimte. Onderzoek naar effecten van (infrastructuur)plannen en met name de gevolgen voor de omgeving en vervolgens de resultaten omzetten naar een gedegen ontwerp of beleidsadvies, dat is mijn passie en die zal ik graag overdragen!
Bij Goudappel Coffeng ben ik adviseur in het OV-team. In die rol werk ik aan uiteenlopende kleine en grote projecten in dit werkveld. Deze varieren bijvoorbeeld van het ontwerpen en simuleren van nieuwe busstations tot het doen van data-analyses om de uitvoering OV-concessies te monitoren. De meeste van mijn projecten voer ik uit voor overheden, maar ik ken vanuit diverse detacheringen ook ‘de andere kant van de tafel’. Toegevoegde waarde van de cursus in relatie tot de markt: De wereld van het openbaar vervoer is in beweging. Nieuwe voertuigen, technieken en systemen zorgen dat de exploitatie maar ook de impact op de infrastructuur verandert. Is er bijvoorbeeld wel ruimte voor dat beoogde laadstation voor elektrische bussen op een nieuw station? En wat is de impact daarvan op de uitvoering? En op het aantal haltes dat beschikbaar moet zijn? In de cursus geef ik een verdere toelichting op ontwikkelingen en schets ik de praktische uitwerking daarvan. Daarnaast kunnen cursisten me concrete casussen voorleggen. Zo probeer ik steeds de verbinding te maken met de dagelijkse praktijk in het werkveld. Waarom verzorg ik de cursus? Het openbaar vervoer heeft een belangrijke rol in onze samenleving. Het is essentieel om steden en dorpen duurzaam bereikbaar te houden. Ik wil cursisten overtuigen van dit belang en hen onder meer laten zien hoe kleine infrastructurele wijzigingen al een grote positieve of negatieve impact op de exploitatie kunnen hebben. Daar wordt het in de praktijk uiteindelijk allemaal beter van.
'Goed leren ontwerpen is een kwestie van veel doen. De basis is denkwerk vooraf.'
Docent Ben Peters over de opleiding Verkeerstechniek.