Verkeersveiligheid is een samenspel tussen voertuig, infrastructuur en het gedrag van de weggebruiker. Het aantal slachtoffers in het verkeer moet fors naar beneden. De ambitie is 0 verkeersslachtoffers in 2050. Maar hoe? Wat zijn de gevaarlijke plekken? Welke weggebruikers lopen risico? Hoe ontstaan ongevallen? Hoe kunnen we gedrag bijsturen en verkeersveiligheid vergroten? Met deze cursus leert u de basis voor het beïnvloeden van verkeersveiligheid.
De verkeersveiligheid in jouw omgeving verbeteren betekent dat je menselijk gedrag moet veranderen. Maar ….de mens verandert niet. Je moet de omgeving of omstandigheden veranderen. Je hebt de keuze tussen aanpassen van de infrastructuur en stimuleren van gewenst gedrag. Een veilige infrastructuur is een voorwaarde maar geen garantie om ongevallen te voorkomen. Kleine, relatief goedkope, publieksvriendelijke maatregelen helpen effectief om verkeersveilig gedrag te stimuleren. Maar hoe bepaal je de meest effectieve maatregel? En hoe maak je deze tot een succes? Met deze vragen gaan we aan de slag in de introductiecursus Verkeersveiligheid vanuit menselijk perspectief.
Deze eendaagse cursus is voor iedere professional die werkzaam is in het vakgebied verkeer, vervoer en mobiliteit. Deelnemers herkennen zich in de volgende beschrijving:
U maakt tijdens deze introductiecursus kennis met de beginselen verkeersveiligheid vanuit menselijk perspectief. Na het volgen van de cursus kan de cursist:
Verkeersveiligheid onderzoeken vanuit de werking van de hersenen en verbeteren vanuit de motivatie van mensen is een verrijking van jouw kijk op verkeersveiligheid.