Basiscursus RAW

 • Productgroep: Cursus
 • Thema: RAW

Werkt u dagelijks met RAW-bestekken? Vergroot uw kennis van RAW met de Basiscursus RAW. Door de complexe situaties, tracés en constructies bij GWW-projecten zijn duidelijk afspraken noodzakelijk. De RAW-systematiek vormt een veelzijdig stelsel van administratieve en technische voorwaarden voor alle soorten bouwcontracten. Dit biedt opdrachtgevers en opdrachtnemers in de GWW- en groensector een kader om duidelijke afspraken te maken en deze goed vast te leggen in een bestek. Tijdens de basiscursus RAW leert u alle beginselen van de RAW-systematiek kennen.

 
€ 595,00
excl. 21% btw
 • Voor wie is deze cursus?
  De cursus is voor iedereen die te maken heeft met RAW-bestekken in de GWW- en groensector. Bijvoorbeeld bestekschrijvers, calculatoren, projectleiders, uitvoerders en directievoerenden. De cursus is ook geschikt om de algemene kennis over RAW-systematiek op te frissen. Gewenst basisniveau: mbo-4-niveau, de Basiscursus UAV of voldoende ervaring op dit niveau.

  Wat leer ik?
  Na het volgen van de cursus kent de cursist:
  - de uitgangspunten en doelstellingen van de RAW-systematiek;
  - de achtergronden en de samenhang van de verschillende RAW-onderdelen;
  - de basis voor het gebruik van de RAW-systematiek.
 • Duur klassikale cursus: 1 dag van 09.30 tot 16.30 uur
  Vorm: Groepsbijeenkomst met maximaal 15 deelnemers en 1 docent
  Prijs is inclusief koffie, thee, lunch, Kennismodule, Standaard Bepalingen 2015 en bewijs van deelname
  Tijdspad:
  • Na inschrijving ontvangt u een bevestiging van uw deelname.
  • Ca. twee weken voorafgaand aan de cursus ontvangt u toegang tot het cursusmateriaal.
  • Facturatie vindt plaats in de week voorafgaand aan de cursus.
  • Annuleren kan kosteloos tot maximaal twee weken voorafgaand aan de cursusdag.
  • Algemene leveringsvoorwaarden CROW
   
  Meer informatie nodig? Neem contact op met onze cursusadministratie.
   

  Het cursusmateriaal en extra’s
  Na inschrijving voor deze cursus ontvangt u:

  • toegang tot de Online Kennismodule Contracteren via ‘Mijn CROW’. U krijgt in totaal 6 maanden toegang tot de kennismodule, zodat u deze na de opleiding ook nog kunt gebruiken;
  • de Standaard RAW Bepalingen 2015, presentatiesheets, opdrachten en bijlagen. Neem deze mee naar de cursus op uw eigen e-device of print ze en neem ze mee. 

  Wij raden u aan om het cursusmateriaal voorafgaand aan de cursus globaal door te nemen.

  Gerelateerde cursussen
 • De theorie wordt overgebracht aan de hand van onderwerpen uit de praktijk en, mede door de cursisten ingebrachte, praktijksituaties. De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus aan de orde:
  • RAW-systematiek
  • Uitgangspunten RAW
  • RAW-resultaatsverplichtingen
  • RAW-bepalingen

  Werkvormen
  Aan de hand van theorie en achtergrondinformatie worden verschillende praktijkvoorbeelden plenair en/of in groepen behandeld. Tijdens de uitvoering van de opdrachten wordt samengewerkt met medecursisten, zodat u ook ervaringen kunt uitwisselen en van elkaar kunt leren.

  Resultaat
  Aan het einde van de cursus:
  • kent de cursist de uitgangspunten en doelstellingen van de RAW-systematiek;
  • kent de cursist de achtergronden en de samenhang van de verschillende RAW-onderdelen;
  • heeft de cursist de basiskennis voor het gebruik de RAW-systematiek.

  Na afloop ontvangt de cursist een bewijs van deelname.
 • johnnyJohnny Molema  (RAW en UAV)
   
  Wie ben ik
  Ik heb een eigen adviesbureau en ben werkzaam als senior contractmanager, inkoopadviseur en docent en doe contractmanagement en bij zowel kleine als zeer grote projecten bij verschillende opdrachtgevers, gebaseerd op de UAV als UAV-GC en in diverse rollen. Ik verzorg trainingen en ontwikkel samen met CROW cursussen. Op dit moment verzorg ik ook wekelijks de helpdesk en behandel hierbij vakinhoudelijk vragen over de RWA en de UAV2012.
   
  Toegevoegde waarde
  RAW
  De RAW is gebaseerd op het huidige aanbestedingsstelsel zoals vastgelegd in de aanbestedingsreglementen en gebruikt de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken UAV2012. De RAW-systematiek gaat uit van de gelijkwaardigheid van contractpartners. De RAW-besteksystematiek is een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden die in Nederland wordt gebruikt voor het samenstellen van contracten in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW).
  Het stelsel als geheel – de RAW-systematiek – vormt de basis voor het maken van infra-bestekken volgens een gestandaardiseerde, uniforme methode. De RAW geldt als het belangrijkste standaardbestek in de GWW-sector en wordt al ruim dertig jaar toegepast voor bouwprojecten in Nederland.

  UAV
  De UAV kan van toepassing worden verklaard in een contract of aannemingsovereenkomst in de bouw. De UAV regelt de contractverhoudingen tussen opdrachtgever en aannemer. Met het van toepassing verklaren van de UAV wordt een bestek of aannemingsovereenkomst vereenvoudigd doordat veel administratieve zaken in de bestektekst kunnen worden weggelaten. Bestekken en overeenkomsten zijn bij toepassing van de UAV meer uniform. Het opstellen van een overeenkomst of een bestek wordt op deze wijze minder arbeidsintensief.
  Opdrachtgever en aannemer hebben ieder een eigen “verantwoordelijkheid”.
   
  Waarom ik?
  De reden dat ik bij het CROW deze cursussen verzorgd is dat de theorie gekoppeld is aan de praktijk. Ook vind ik het leuk en uitdagend om de cursisten handvaten mee te geven die in de praktijk kunnen worden toegepast. Mijn rol als trainer is om de systematiek en de verantwoordelijkheden uit te leggen aan beide partijen.  Mijn insteek is “Zorg dat de cursus een duidelijke boodschap heeft en dat die op verschillende manieren wordt aangeboden. Ik probeer het visueel te maken en laat het deelnemers ervaren hoe het in de praktijk gaat. Door de cursisten de theorie te laten ervaren, beklijft mijns inziens de informatie beter.”
   
 • "De kennis uit de cursus komt uit eerste hand. Zo krijg je geen vertroebeling door meningen van derden. Kennis blijft helder en is praktisch toepasbaar in mijn dagelijks werk."
  Eddie van den Berg | Senior werkvoorbereider | RPS advies- & ingenieursbureau | Aanbevelingscijfer: 9

 • Kennis delen met uw team of afdeling?
  Waar ligt de kennisbehoefte van uw team? Gaat het om opfrissen? Is er behoefte aan verdiepen of juist toepassen van kennis? CROW Incompany traint uw team of afdeling effectief in uw eigen omgeving. Bepaal zelf de inhoud. Kies voor een ‘standaard’ cursus uit het educatieprogramma of stel met een CROW-relatiemanager een training op maat samen.
   
  Voordelen en kenmerken
  • Uw medewerkers in één keer op hetzelfde kennisniveau
  • Kennisoverdracht door een deskundige CROW-docent
  • Praktijkgericht leren door inbreng eigen voorbeelden
  • Voordeliger dan ‘open’ inschrijvingen (vanaf 8 deelnemers)

  Vrijblijvend advies op maat
  Bij CROW Incompany is veel mogelijk. Wilt u een training voor een halve dag of een hele dag? Een training deels na werktijd of vroeg in de ochtend? Bespreek het met CROW Incompany. E-mail naar cursus@crow.nl of vraag meer informatie aan via de CROW-klantenservice: (0318) 69 98 88.
Cursussen
ma t/m vrij 08.00 uur tot 16.30 uur
Scroll naar boven