Terugblik; Regiobijeenkomst B5+: Light as a service 11 mrt 2019

  CROWWat: Regiobijeenkomst B5+
  Wanneer: 11 maart
  Waar: Eindhoven

  Deelnemers: Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond Oss, Roosendaal, Tilburg.

  Op 11 maart 2019 kwam de CROW Levende Stad regio B5+ bij elkaar in Eindhoven.
  Antoinette Grips van de gemeente Eindhoven vertelde in deze bijeenkomst over het beleid voor de openbare verlichting van Eindhoven. Samen met stakeholders is Eindhoven om tafel gegaan en gezamenlijk is er een stip op de horizon gezet. Deze stip is vastgelegd in de ‘Visie en roadmap stedelijke verlichting 2030’. In deze visie is innovatie op het gebied van verlichting opgenomen als belangrijk doel.

  Om tot meer innovatie te komen heeft Eindhoven openbare verlichting in een deel van de stad uitbesteed aan een externe partij. In deze aanbesteding zijn o.a. KPI’s vastgesteld voor innovatie en samenwerking met de quadriple helix (burgers, overheden, bedrijven en kennisinstituten). Het doel is dat verlichting in de stad op deze manier de kwaliteit van leven voor de inwoners van de stad verhoogt. De rol van licht wordt hiermee groter dan alleen het zichtbaar en gevoelsmatig veilig houden van de openbare ruimte. Deze veranderende rol van verlichting komt nu op gang maar lijkt in de komende jaren te gaan toenemen. Door de markt meer ruimte te geven hoopt Eindhoven innovatie en de verandering van de rol van verlichting te versnellen.

  Daar staat wel tegenover dat gemeenten nog heel terughoudend en zoekende zijn in de vorm van samenwerking, rolverdeling en het eigenaarschap ten aanzien van ‘light as a service’.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW