Tegenwoordig zijn sommige bewoners juist kwaad wanneer we gaan maaien 5 sep 2019

  “Tegenwoordig zijn sommige bewoners juist kwaad wanneer we gaan maaien. Dat is nieuw. Dan leggen we uit wat we doen. Dat we niet maaien voor de lol van het maaien alleen. Dat begrijpen de mensen meestal wel. Het is ook goed dat ze ons aanspreken. Dat betekent dat ze zich om het groen in de stad bekommeren”, zegt de Bredase stadsecoloog Merlijn Hoftijzer tegen BN de Stem.
   
  Enkele jaren terug moest de gemeente flink bezuinigen op groenonderhoud. Door de besparing van 1,5 miljoen euro werden harde keuzes gemaakt. Haagjes langs de singels verdwenen, struiken in bermen zijn gerooid, er werd minder geschoffeld, als het even kon werden bodembedekkers vervangen door gras.
  Zonde, vonden de groenmedewerkers. Zeker toen klimaatadaptatie een vogelvlucht kreeg. Openbaar groen kan dan goed van nut zijn. Het absorbeert warmte, houdt water vast, filtert de lucht en werken geluiddempend. Volgens de stadsecoloog is een volwassen boom net zoveel waard als 10 airco’s.
   
  Daarom werd de natuur teruggehaald naar de stad. Bermen werden bedekt met kruidenmengsels en bloembollen. Ook werden struiken geplant. Hiermee hoopt Breda ook weer levendig te worden voor de natuur. Zo kan dit de insecten een handje helpen, maar ook andere dieren hebben baat bij ‘wilde natuur’ om in te schuilen bijvoorbeeld.
   
  Veel bewoners zien het wel zitten. Al verschilt het per buurt. Zo zien ze in Breda dat bewoners van Tuinzigt liever zien dat de perkjes regelmatig worden kortgeknipt, terwijl hun buren in Westerpark de boel het liefst een beetje zien verwilderen. ,,Maar dat komt omdat er in Tuinzigt ook minder ruimte is. Dan snap ik dat je het groen liever netjes wil houden.”
   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW