Midden in de stad liggen nu waterbergingen 16 okt 2017

  Het gaat steeds vaker en meer regenen. In de stad moet dat water ergens heen. De Rotterdamse benadering: te veel water is geen probleem, maar een kans om de stad aantrekkelijker te maken.
   

  Naar verwachting gaat volgend jaar het Essenburgpark open, een enorm stuk toegankelijke stadsnatuur vlakbij het centrum van Rotterdam. Het project is ontstaan op initiatief van buurtbewoners, die het park straks ook zullen beheren, samen met het Waterschap en de gemeente. Bijzonder aan dit nieuwe groen is bovendien dat in het park een enorme hoeveelheid water kan worden geborgen als het in Rotterdam weer eens zo heftig regent als het de laatste jaren steeds vaker doet – en in de toekomst vermoedelijk steeds meer zal doen.
   

  Een van de initiatiefnemers van het park, Philip Kuypers, herinnert zich de eerste, onwennige besprekingen over het park met de gemeente en het hoogheemraadschap in 2011. De aanleiding voor die bespreking waren stortbuien die zo hevig waren dat er veel water uit het riool de Heemraadsingel en de Essenburgsingel in was gestroomd, de zogeheten ‘overstort’.
   

  Afvalwater en regenwater wordt via dezelfde rioolbuizen afgevoerd, en als het hard regent, stroomt dat systeem over. „Het stonk en overal dreven dode vissen in de singels”, herinnert Kuypers zich. Het waterschap was duidelijk niet gewend met buurtbewoners te overleggen. „Ze zaten zó aan tafel”- Kuypers klampt de tafelrand vast en klemt zijn kaken in een grimas op elkaar. Ze verwachtten boze burgers, omdat het gebied bij de Essenburgsingel lager ligt dan een bepaalde norm voorschrijft, legt hij uit. „Ze waren bang dat de bewoners met de regels in de hand ophoging zouden eisen. Dat zou een operatie zijn van vele miljoenen euro’s.”
   

  Lees het hele artikel op NRC.nl
  ​Bron foto NRC.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW