Kraaien die peuken rapen?! 31 okt 2017

    Op straat gegooide sigarettenpeuken vormen een hardnekkig milieuprobleem. Twee industrieel ontwerpers werken aan een oplossing.Hun idee: train kraaien in de stad om sigarettenfilters op te rapen en weg te gooien. Zielig? Ja, maar dat hoort bij het plan.

    Stel, iemand dumpt zomaar een plastic bekertje op straat. Schaamteloos, klinkt het dan, schande. Het gaat rondzwerven en verontreinigt het milieu, dat weet iedereen. Het gekke is, zegt ontwerper Bob Spikman (31), dat het publieke oordeel milder is als iemand een kauwgumpje op straat werpt. “We ervaren minder directe overlast. Kennelijk is het dan oké...” Als een roker een sigarettenpeuk op straat knikkert, zal haast niemand dat veroordelen. “Het is sociaal geaccepteerd.”Raar, vindt Spikman. Zorgwekkend bovendien. Sigarettenfilters op straat staan niet alleen rommelig, ze vervuilen uiteindelijk de natuur. Er zit plastic in en chemicaliën, die lossen heel langzaam op. Ze komen in de bodem, in het water. Precieze cijfers ontbreken, maar jaarlijks belanden miljarden sigarettenresten op straat in Nederland, zeker nu mensen steeds minder vaak binnen (mogen) roken. Peuken oprapen is haast ondoenlijk, voor een vuilnisman of veegwagen. Ze zitten tussen straatstenen, onder de fietsenmassa in de stad. Het duurt vijf tot twaalf jaar voordat een peuk weg is en de vieze resten verteren.

    “Ik werk aan een oplossing”, zegt Spikman. Dat doet hij samen met Ruben van der Vleuten (30), die net als hij afstudeerde aan de TU Delft als industrieel ontwerper. Ze hebben allebei een vaste baan, maar zeker een dag per week werkt het duo aan Crowbar. Dat is een hangend ‘inleverstation’ voor peuken, aan alle kanten open. Vogels die daar een ‘sigarettenstomp’ ingooien, krijgen als beloning een korrel eten. Spikman laat het prototype zien, dat hij met Van der Vleuten bouwde. “Het is een slimme machine”, zegt Spikman. Er zit een webcam met software in. Die herkent, via een wiskundig algoritme, een sigarettenpeuk. Gooi er een lollystokje in, en de machine heeft dat door. Dan valt er geen vogelvoer in het bakje.

    ​Lees het hele artikel op Trouw.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW