Subsidie voor aardgasvrije overstap 17 okt 2019

  Bewoners van de wijk Heindijk krijgen van gemeente Rotterdam een aanbod om over te stappen van aardgas naar stadsverwarming. Zij krijgen een subsidie die het grootste deel van de kosten dekt.

  Het aansluiten van een woning in Heindijk op stadsverwarming kost gemiddeld 14.000 euro. Met de subsidie van de gemeente betaalt een woningeigenaar voor de overstap 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. Voor het betalen van die 1.500 euro kunnen huiseigenaren een renteloze lening afsluiten.

  Kiezen

  De 142 huiseigenaren in Heindijk hebben straks de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kan de woning volledig aardgasvrij worden gemaakt, kunnen bewoners kiezen om over te stappen op stadsverwarming, maar nog wel op aardgas blijven koken of kiezen ze ervoor om alleen over te stappen op elektrisch koken. Voor de overstap naar elektrisch koken biedt de gemeente ook een subsidie aan. Voor de aanschaf van een elektrische kookplaat is dit een bedrag van maximaal 500 euro subsidie.
  Daarnaast is er de keuze om een ander alternatief voor aardgas te kiezen dan stadsverwarming. En voorlichtingsteam staat klaar om met eigenaren hierover te praten. Woningeigenaren in Heindijk kunnen in 2012/2022 of in 2026/2067 overstappen op stadsverwarming.

  Geen aardgas

  De overheid wil dat er in 2050 geen aardgas meer wordt gebruikt om huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Gemeente Rotterdam pakt de overstap van gas naar een andere manier van verwarmen op de volgende manier aan: wijk per wijk en verspreid over de tijd. In vijf wijken, waaronder Heindijk, is gestart met de voorbereidingen. Ieder gebied is maatwerk waardoor de aanpak kan verschillen.

  'Dit is een eerste aanbod aan huiseigenaren om woningen aardgasvrij te maken. Samen kunnen we dat beter en goedkoper doen. We vinden het belangrijk dat huiseigenaren in Heindijk meedoen aan deze pilot en betalen daarom het merendeel van de kosten. De lessen die we leren gebruiken we om in andere wijken haalbaar en betaalbaar te verduurzamen', zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen, Bouwen, Energietransitie Gebouwde Omgeving).

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW