Geen bouwvergunning zonder groen 11 okt 2018

  BladerenGeef geen bouwvergunning af, als er niet inclusief groen wordt gebouwd. Het was een stelling die neergelegd werd tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte.

  Tijdens een van de sessies werd het belang van groen bij het aanleggen van nieuwbouw benadrukt. Ook weervrouw Helga van Leur deed daarbij haar duit in het zakje. Net terug uit de Verenigde Staten, vertelde zij hoe alles daar opgelost wordt met airco’s, terwijl bomen ook zorgen voor koelere lucht in de stad.
  “De gemiddelde jaartemperatuur stijgt tot 3°C, en omdat het in steden overdag heter wordt en ’s nachts minder afkoelt: komt er in steden nog eens 3°C bij”, aldus de weervrouw.

  Als je dit alleen wil oplossen met airco’s werkt het averechts: ze vreten energie en moeten zelf de warmte ook ergens kwijt, dat gebeurt dan buiten. “Bomen zijn knap omdat 1 boom net zoveel koelt als 10 airco’s, omdat ze CO2 uit de lucht halen.”

  De aanleg van bomen bij nieuwbouw kan dus van goede invloed zijn voor de hele buurt. Daarbij wordt wel het advies gegeven in gesprek te gaan met kwekers, om de juiste boom op de juiste plaats te krijgen.
  Volgens andere sprekers tijdens de vakbeurs is het noodzakelijk dat er meer kennis over klimaatbestendig stedelijk groen komt. Deze kennis moet ook meer gedeeld worden. Van Leur haakte in op de ontwikkeling van burgerparticipatie. “Als burger heb ik de ballen verstand van groen. Je moet burgers wel inspireren over groen, niet met kennis, maar met emotie: zodat burgers zullen zeggen over groen: ’wow, dat is gaaf!’.”

  Bron: Hortipoint.nl (en deze), 26 september 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW