Nieuwe leidraad voor bestrijding eikenprocessierups 7 nov 2019

  Gemeenten kunnen gebruik maken van een nieuwe Leidraad Beheersing Eikenprocessierups. Hiermee kunnen de overheden zich voorbereiden op de bestrijding van de jeukrups. Vorige zomer was er een grote toename van het aantal rupsen. Duizenden mensen kregen last van huidklachten, zoals keukende beultjes of ogen. Ook in 2020 wordt weer een grote plaagdruk verwacht.
   
  Hoewel er op veel plekken minder eikenprocessievlinders geteld werden (een afname van 45 procent ten opzichte van recordjaar 2018) is het nog altijd het één na hoogste aantal sinds 2012. De afname van het aantal vlinders komt waarschijnlijk door de actieve bestrijding.
   
  Toch worden er in 2020 meer rupsen verwacht. De diertjes zijn mogelijk door het warme weer de grond ingekropen en in een pauzestand gegaan. Zo kunnen ze een of meerdere jaren blijven zitten. De kans bestaat dat deze rupsen in de loop van 2020 tevoorschijn komen.
   
  Tijdens de landelijke bijeenkomst eikenprocessierups werd de nieuwe leidraad gepresenteerd.
   
  In de vernieuwde Leidraad Beheersing Eikenprocessierups staat specifieke informatie over het dier, van de ontwikkeling van ei tot rups, en de gezondheidsrisico’s voor inwoners. Daarnaast staan er veel adviezen in over het voorkomen van plaagdruk, hoe je een risicoanalyse opstelt en wat monitoren en bestrijden met zich meebrengt. Daarnaast is er aandacht voor het opstellen van beleid en een aanpak voor communicatie. De leidraad is bedoeld voor betrokken partijen om zich nu al voor te bereiden op volgend jaar en voor het maken van beleid.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW