Groenmonitor laat schade van droogte in Nederland zien 29 nov 2018

  DroogteDe droogte van afgelopen zomer heeft genoeg schade aangericht, maar het herstel is ook zichtbaar. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Groenmonitor.

  Het gras op de klei in Groningen, Friesland en het Groene Hart hadden het minst te lijden. Maar in Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg was de schade het grootst.

  Groenindex

  De droogte van juni tot augustus zorgde voor bruingele landschappen in Nederland. Door satellietbeelden te vergelijken kan bepaald worden hoe de schade over Nederland verspreid is. Via een groenindex kan op perceelsniveau het afsterven van gras bepaald worden.
  Met de Groenindexbeelden worden de regionale verschillen van de droogte op het grasland in kaart gebracht. Hiervoor zijn satellietbeelden genomen van zes verschillende momenten gedurende het groeiseizoen en is de gemiddelde groenindex berekend voor grasland per gemeente.

  Schade zichtbaar

  Op de beelden is te zien dat op het begin van het groeiseizoen (26 mei) er nog geen sprake is van droogte en dat het gras er overal groen bij staat. Een maand later, nadat de regen al even gestopt was, zijn de eerste verschillen zichtbaar. In het zuiden zakt de groenindex met ongeveer 10 procent. Door de tijd heen verplaatst dit beeld naar het noorden.

  Duidelijk is dat de zandgebieden in Nederland (Oost-Overijssel, Gelderland, delen van Brabant en Limburg en de kustgebieden) meer last hebben dan de rest. Het grasland in Zeeland heeft ook erg veel last van de droogte, ook al staat het op kleigrond dat het water relatief beter vasthoudt.

  Op het satellietbeeld van 6 augustus is het dieptepunt bereikt. In sommige gemeentes is de groenindexwaarde gezakt tot onder de 0,4, waar normaal waardes tussen de 0,7 en 0,8 te verwachten zijn. Ter referentie: een geploegd land heeft een groenindexwaarde van 0,2.

  Bron: Hortipoint, 20 november.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW