Gemeenten geven onnodig veel geld uit aan wegbeheer 23 nov 2017

  Gemeenten gaan niet efficiĆ«nt om met hun uitgaven aan wegbeheer. De kosten kunnen bij de helft van de gemeenten naar schatting met 20 procent omlaag. Dat zou in theorie een jaarlijkse besparing opleveren die kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Bij provincies ontbreekt het aan consistentie in de kostencijfers om uitspraak te kunnen doen over hun doelmatigheid.

  Vijf miljard euro

  Dat zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek ‘Wegen gewogen’ van IPSE Studies, in samenwerking met CAOP en de TU Delft. Onderzoekers Thomas Niaounakis en Alex van Heezik namen daarvoor het wegbeheer van gemeenten en provincies over de jaren 2008-2014 onder de loep. Beide overheidslagen zijn samen verantwoordelijk voor 90 procent van de totale Nederlandse weglengte. Jaarlijks gaat in het beheer van wegen ongeveer vijf miljard euro om.
   

  Lees het volledige artikel
   

  Bron: Digitale nieuwsbrief Binnenlands Bestuur, 17 november 2017

Reacties

Manon Wille
Als niet-wegbeheerder word ik vooral nieuwsgierig naar waar die 'onnodige besteding' dan zit? Dat wordt niet duidelijk uit het artikel.
Naast de constatering (die al dan niet wáár is, zie ook de reactie van Harro Verhoeven) vind ik het dan vooral ook interessant hoe die 20% reductie volgens de onderzoekers bereikt kan worden. Nu is het vooral een niet-onderbouwde losse flodder, die ons (werkzaam in de openbare ruimte) weer een hoop tijd en energie gaat kosten. Want ik hoor onze raadsleden al roepen: het (toch al veel te krappe) budget voor wegbeheer kan nog wel met 20% omlaag. Hoe wij uitvoerders dan vervolgens onze wegen moeten onderhouden is mij volstrekt een raadsel.
Ik hoop dat de benchmark waar Harro over rept meer duidelijkheid zal bieden.
1-12-2017 12:28:51

Harro Verhoeven
Ik ben het er absoluut NIET mee eens dat deze conclusie uit dit rapport getrokken kan worden. In dit onderzoek is op een heel abstract/theoretisch niveau geprobeerd de doelmatigheid van wegbeheerders te vergelijken. De onderzoekers geven zelf al aan dat er tussen gemeenten grote verschillen zitten in de wijze hoe zij hun kosten administreren. Zij adviseren gemeenten om hun administraties meer te uniformeren en om betere data te gaan verzamelen om hun beheerprestaties in kaart te brengen.
Daarom zal CROW begin 2018 een benchmarksystematiek publiceren die is ontwikkeld in samenwerking met de gemeenten A'dam, R'dam, D'Haag, Utrecht, Arnhem en Tilburg en de benchmarkorganisaties NVRD/Gemeente Schoon, WUR/Alterra en Antea Group. Als gemeenten meer op deze wijze hun kosten, arealen en kwaliteitsniveaus gaan monitoren, dan is het pas mogelijk om doelmatigheid te gaan vergelijken en, veel belangrijker, van andere gemeenten te leren.
1-12-2017 10:46:24

 Security code

© Copyright 2014 CROW