Waarom toegankelijkheid van de openbare ruimte een uitdaging is 14 mei 2018

  Het denken over toegankelijkheid verandert mee met de samenleving. Hoog tijd om ervaringen te delen. ​Toegankelijkheid is een breed en gespecialiseerd vakgebied. Door de vergrijzing krijgt u als professional in de openbare ruimte met steeds meer aspecten ervan te maken. Bovendien zorgt het beleid om mensen langer thuis te laten wonen ervoor, dat degenen die meer hulp behoeven en/of een beperking hebben niet langer geconcentreerd op bepaalde plekken wonen, doch zich in alle delen van de wijken bevinden. Daarop is onze samenleving nog niet ingericht.

  Om uw uitdaging overzichtelijk te maken, helpt het om van gebruikers te vernemen wat zij ervaren. U ontdekt dan waar het knelt en wat beter kan. Wat wij in de praktijk zien, is dat in elke gemeente geprobeerd wordt om ervaringsdeskundigen te betrekken bij gesprekken over de inrichting van de openbare ruimte of openbare gebouwen. De valkuil die in deze aanpak schuilt, is dat u zich vooral richt op hun ervaringen 'omdat zij het wel zullen weten'. Dat doen ze ook, maar ieder vanuit hun eigen handicap. Dat is waardevol, maar uw taak is breder.

  Als professional ligt bij u de taak om te zorgen dat u alle aspecten van toegankelijkheid afdekt. Dat betekent dat u zorg draagt dat alle beperkingen worden meegenomen en u tevens zorgt dat waar ze elkaar soms een beetje in de weg zitten, u een afgewogen beslissing kunt nemen.

  Lees hier het volledige artikel.

  Bron: Straatbeeld, 01-05-2018

  Geïnteresseerd in toegankelijkheid? Dan bevelen we onze CROW Levende Stad bijeenkomst van harte aan! Op 14 juli 2016 is in Nederland het VN-verdrag handicap in werking getreden. Nederland is hiermee verplicht een inclusieve samenleving (een samenleving waarin iedereen mee kan doen) te creëren. Hoogste tijd om stil te staan bij een toegankelijke openbare ruimte. U bent 31 mei van harte welkom in Nijmegen om hierover in gesprek te gaan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW