Geen omgevingswet zonder digitale transitie

19-05-2017
De Omgevingswet die ingaat per 1-7-2019 vervangt talloze wetten uit het huidige omgevingsrecht en heeft als doel om de invulling van de leefomgeving en de realisatie van ruimtelijke projecten te flexibiliseren en versnellen.

De nieuwe wet betekent echter wel een aanzienlijke transformatie voor overheidsorganisaties in hun organisatie, processen en informatievoorziening. Gelukkig zijn er nu al stappen te ondernemen voor een goede voorbereiding.Gelijke informatiepositie.

De Omgevingswet gaat uit van dezelfde informatiepositie voor alle betrokkenen – overheid én maatschappij. Iedereen moet toegang krijgen tot dezelfde informatie, aldus de Omgevingswet. Dit betekent dat informatie dus goed te delen moet zijn met mede-overheden, initiatiefnemers en andere maatschappelijke stakeholders. Echter is deze informatie nu nog vaak versnipperd opgeslagen in diverse applicaties, die vaak niet toegankelijk zijn voor externe gebruikers.

De Omgevingswet vraagt dus aan gemeenten dat zij hun applicaties met al die omgevingsinformatie ‘openstellen’ voor extern gebruik. Vanzelfsprekend heeft dit impact op de standaarden die voor informatie(uitwisseling) gebruikt worden. Niet alleen de overheid moet met deze informatie en haar standaarden om kunnen gaan, maar ook ‘de rest van de wereld’. Dat heeft als gevolg een omslag van koppelvlakken op basis van overheidsstandaarden (StUF) naar API’s op basis van internationaal bekende uitwisselingsstandaarden (REST, JSON).

Lees het hele artikel op gemeente.nu

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW