Minder maaien van gazons levert meer bijen

09-05-2016

2 mei 2016. - Veel gazons in stedelijk groen hebben het uiterlijk van een biljartlaken. Strak groen met nauwelijks bloemen. Ze worden dan ook minstens 12 keer per jaar gemaaid, soms nog veel vaker. Uit onderzoek in de Duitse stad Tübingen blijkt nu dat een halvering van de maaifrequentie tot meer bijen leidt. Niet alleen telden ze meer individuen op de minder vaak gemaaide gazons, ook bleek het aantal verschillende bijensoorten daar ongeveer anderhalf maal zo groot. 

Met de resultaten van dit artikel hebben beheerders van stedelijk groen goede argumenten in handen om de gazons minder vaak te maaien. Op veel plaatsen kunnen misschien gedeelten van gazons in parken en groenstroken op deze wijze omgezet worden in bloemrijker grasland. De bijen en andere bestuivers in de stad varen hier wel bij!

Lees het volledige artikel 

Bron: website www.bestuivers.nl, 9 mei 2016


 

 

Reacties

Stefan Pasma
Verwarrend bericht wat deels niet klopt. In die Duitse stad wordt voortaan nog maar 2x per jaar gemaaid (dus geen halvering van 12x per jaar) én het maailsel wordt ook nog eens afgevoerd. Dit kennen we ook in Nederland als hooiland-beheer. Geen nieuws onder de zon dus..
25-5-2016 16:53:41

 Security code

© Copyright 2014 CROW