Worstelen met de Japanse duizendknoop 15 mrt 2019

  inheemse soortGemeenten worstelen al tijden met de Japanse en Sachalinse Duizendknoop. Deze invasieve plantensoort overwoekert snel vele andere (inheemse) planten.
  In het Gelderse Heveadorp (gemeente Renkum) is een test gedaan door Natuur en Ruimte. Hieruit bleek dat het uitgraven, uittrekken en inzaaien van inheemse plantensoorten een effectief bestrijdingsmiddel is.

  Bij de duizendknoop is vooral het wortelenstelsel uitgebreid. Het bovengrondse gedeelte is relatief klein. Dit maakt de bestrijding moeilijk. Maaien helpt niet, evenals gif. Zelfs bestrating over de plant heen is vaak niet voldoende. De maatregelen die nu getroffen worden zijn ook nog eens niet goedkoop.

  Voor veel gemeenten en provincies is het verschijnen van Duizendknoop inmiddels een code rood. Ze roepen burgers op om waakzaam te zijn en de uitgetrokken Duizendknoop niet bij het groenafval of op de composthoop te gooien. Ieder stukje wortel kan eenvoudig weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

  Onderzoek

  Het onderzoek van Natuur en Ruimte blijkt dat een combinatie van regelmatig beheer en inheemse soorten het beste resultaat levert. Door het grootste gedeelte van de wortelstokken te verwijderen worden de reserves van de plant weggenomen. Door ze vervolgens regelmatig eruit te blijven rukken, wordt de plant verder uitgeput.

  Door inheemse soorten te planten wordt het licht van de duizendknoop weggenomen. Het is wel een kwestie van de lange adem: in het eerste jaar moesten de stengels zeven keer worden uitgetrokken. Het jaar erna nog vijf keer. De groei nam in een jaar met 70% af.

  Bron: Binnenlandsbestuur.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW